Usijanje

Kappa Star i dalje kupuje, ubrzo ćemo znati je li riječ o prijateljskom preuzimanju Kraša

Prema neslužbenim informacijama iz krugova braće Pivac i Kraš ESOP-a, oni ne namjeravaju prodati dionice ciparskoj tvrtki
Zagrebačka burza, Jaffa keksi, Ivica Pivac
 HANZA MEDIA

Kappa Star Limited, holding kompanija Nebojše Šaranovića, već vjerojatno ima više od 10 posto vlasništva Kraša, a promet i trgovanje Kraševim dionicama na Zagrebačkoj burzi idućih će dana pokazati ide li prema 25 posto vlasništva.

Prešavši prag od 5 posto vlasništva, Kappa Star Limited je od “običnog” dioničara koji može doći na skupštinu i promatrati što se događa postao “kvalificirani dioničar” koji ima pravo sazivati glavne skupštine, kao i pravo da objavljuje dnevni red Skupštine.

Uz to, kvalificirani dioničar sa 5 posto vlasništva ima pravo zatražiti izvanrednu reviziju poslovanja društva, ali ako se ne pronađe nešto nezgodno, onda je on plaća.

Ulazak u strukturu

U zaštitu dioničara, ne samo kvalificirane manjine, nego svakog dioničara pojedinačno - ali i to je zaštita manjine - ubrajaju se i pravo dioničara da stavlja svoje prijedloge na dnevni red, odnosno pravo da se suprotstavlja prijedlozima uprave i nadzornog odbora kako bi pridobio ostale dioničare da glasaju za ono što on predlaže. Međutim, kada stekne 25 posto glasova, kvalificirani dioničar može blokirati većinu velikih i važnih odluka na skupštini dioničara, uključujući i dokapitalizaciju kompanije.

Naravno, ako Šaranović prijeđe 25 posto dionica, morat će objaviti javnu ponudu za preuzimanje Kraša. O tome kako će se ponašati, odnosno hoće li se na skupštinama problematizirati rad uprave i NO-a, moći će se procijeniti radi li se o “prijateljskom” ili “neprijateljskom” ulasku u vlasničku strukturu kompanije. Zasad je teško reći u kojem će se smjeru nastaviti ovaj proces, koji je zatekao mnoge, a vjerojatno među prvima i Mesnu industriju Braća Pivac. Iako je jasno da su u nekoj budućnosti braća Pivac namjeravala objaviti javnu ponudu za preuzimanje Kraša, čini se da je objava od 9. rujna bila iznuđena pojavom nepoznatog kupca koji je počeo agresivno dizati cijenu.

Još zajedno

Zbog toga se i dogodilo da Kraš ESOP nije imao spremnu odluku o zajedničkom preuzimanju, nego se ona još očekuje. Neslužbene informacije iz krugova braće Pivac i Kraš ESOP-a dosad su govorile da i dalje zajednički nastupaju, odnosno da nitko ne namjerava prodati dionice ciparskoj tvrtki. Barem ne na ovoj cjenovnoj razini. A ta je razina jučer došla do čak 920 kuna, uz novi rekordni promet od 53,4 milijuna i protrgovanih 61.319 dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:06