Carstvo energetskih pića

Kako su dva Mađara uspjela poraziti veliki Red Bull

Kompanija je prošla munjevit rast: od male tvrtke s 20 zaposlenih do međunarodne kompanije s 200 robota
 Hell Energy

Znali smo da dolazimo na vrlo kompetitivno tržište kojim dominira austrijska kompanija koja je stvorila samu kategoriju energetskih pića, pričaju nam u mađarskom Hell Energyju, aludirajući pritom na Red Bull.

Ipak, budući da su svoje napitke prodavali ispod cijene, nisu imali problema s privlačenjem potrošača na mađarskom tržištu. Uz to, svake godine izbace dva nova proizvoda, odnosno okusa pića, kako bi potrošačima pružili što veću ponudu. Ako se proizvod pokaže popularnim, zadrže ga.

Dobra odluka

- Povoljniji smo, i to je naša najveća prednost. Uz to, imamo široku paletu proizvoda, od kojih niti jedan ne sadrži nikakve konzervanse ni aditive pa su tako i kvalitetniji - pohvalili su nam se.

Počeli su kao mala obiteljska tvrtka s 20 zaposlenika, a danas je mađarski brend energetskih pića Hell Energy međunarodna kompanija u kojoj radi 200 robota. Vlasnici kompanije su braća Ernő i Zsolt Barabás, koji su u rodnom gradu Miškolcu na sjeveroistoku Mađarske prodavali bombone i čokolade te su, kako bi proširili portfelj proizvoda, počeli prodavati i energetska pića. Budući da se to pokazalo kao dobra odluka, bacili su se u proizvodnju vlastitih energetskih pića.

Da se njihova poslovna strategija pokazala uspješnom, govori činjenica da je Hell Energy u manje od četiri godine postao vodeći brend energetskih pića u Mađarskoj. Ondje se za taj brend odluči više od 40 posto uživatelja energetskih pića, dok drugi na listi, Red Bull, kupuje nešto više od tri posto Mađara.

Izvoze u 50 država

Izvoze više od 50 posto svoje proizvodnje u 50 država diljem svijeta, a u maloprodajnom je segmentu lider u deset zemalja, među kojima je i Lijepa naša. Na hrvatsko je tržište mađarski brend stigao prije pet godina te je u samo tri godine postao dominantan među proizvođačima tih napitaka. Istraživanja su, naime, pokazala da Hrvati preferiraju Hell Energy i pri odabiru energetskog pića za taj se brend odluči gotovo 41 posto Hrvata.

Hell Energy je, naime, u deset godina doživio munjevit rast i postao jedan od top tri proizvođača te vrste napitaka u svijetu. No, rast popularnosti pokazao se kao iznenađenje za kompaniju koja se još uvijek pomalo muči sa svojom veličinom, što su nam naglasili i sami zaposlenici.

- Imamo jako puno posla, a gotovo sve odluke donosi jedna osoba. Nismo se još navikli da smo ovoliko veliki i jasno nam je da ćemo uskoro morati zaposliti nove ljude na visokim pozicijama u kompaniji - ispričali su.

Uz proizvodnju svojih pića, Hell Energy ima i vlastitu punionicu, a 2017. otvorili su i tvornicu aluminijskih limenki Quality Pack. Riječ je o prvoj zelenoj investiciji u Mađarskoj i neće stati na njoj, rekli su nam, dodavši da uskoro namjeravaju proširiti svoje kapacitete.

Tvornica površine 42.000 četvornih metara dijeli se na proizvodnju i skladište, a godišnje proizvedu 1,5 milijardi limenki kako za svoja pića tako i za druge kompanije kao što je popularno energetsko piće Crazy Wolf. Tvornica limenki je, ispričali su nam u kompaniji, značila veliku prekretnicu za Hell Energy jer su time postali u potpunosti neovisni i zatvorili cijeli krug proizvodnje koji traje samo 40 minuta. U to su ukupno uložili oko 187 milijuna eura.

U tu je investiciju uključeno i tzv. visoko skladište u kojem su “zaposleni” isključivo roboti, a otvoreno je prošli tjedan. Riječ je o potpuno automatiziranom skladištu u koje čovjek niti ne ulazi. No, ljudski dodir rijetka je pojava i u samim tvornicama koje su visokoautomatizirane.

Roboti umjesto ljudi

- Ljudi su tu samo da kontroliraju strojeve i analiziraju proizvode - rekli su nam pri obilasku tvornica u kojima se tek s vremena na vrijeme može vidjeti pokoji viličar te upravo radnik koji kontrolira rad strojeva. Stoga i iznenađuje podatak da je u tvornicama zaposleno 400 osoba.

U samoj grupaciji ukupno je zaposleno oko tisuću radnika, no pritom treba imati na umu da, iako su energetska pića primarni proizvod kompanije koji donose najviše prihoda, to nije jedino čime se tvrtka bavi. Uz samu proizvodnju energetskih pića, kompanija proizvodi i ledene čajeve te gazirana pića. Osim toga, 2015. su ušli i u turistički sektor. Tada su, naime, otvorili resort Avalon Park u sklopu kojega se nalaze hotel s wellnessom, restoran, zabavni park za djecu i karting centar. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Mađarskoj, vrijednoj 26 milijuna eura.

- Vlasnik Hella je “lokalpatriot” koji smatra da su za razvoj nekog mjesta potrebni dobar hotel, restoran, škola s kvalitetnim obrazovnim programom i business centar - rekli su nam u kompaniji koja je iz tih razloga u nerazvijenom Miškolcu sagradila i školu s Cambridgeovim certifikatom i programom te otvorila benzinsku stanicu. U planu je i gradnja poslovnog centra u samom središtu grada.

- Bez toga nikad nećemo privući investitore i ovo će područje uvijek ostati nerazvijeno. Želimo pomoći našoj zajednici da dosegne svoj pun potencijal, i to je ono što činimo od samog početka - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27