Odraz na poslovanje

Kako će Luka Ploče preživjeti krah mostarskog Aluminija: 'Radimo novi plan'

Osobe upućene u poslovanje tvrde da, iako je situacija jako “zahtjevna”, ne očekuju veće potrese, i to zbog dobre kapitaliziranosti tvrtke i likvidnosti
Luka Ploče
 Denis Jerković / CROPIX

Prestanak rada mostarskog Aluminija negativno se odrazio i na Luku Ploče, čija je Uprava jučer obavijestila Zagrebačku burzu kako će se “gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici, do kojeg je došlo u noći s 9. na 10. srpnja 2019., značajno odraziti na poslovanje društva Luka Ploče d.d.”.

“Naime, tijekom današnjega dana iz mostarske tvornice izvijestili su nas kako više nisu u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze. Radi boljega razumijevanja, ističemo kako je 50 posto ukupnih prihoda Luke Ploče d.d. u 2018. bilo vezano uz poslovanje s Aluminijem Mostar. Ukupna količina robe pretovarene u luci koja je izravno ili neizravno vezana uz Aluminij iznosila je 233.000 tona. Aluminij Mostar jedan je od naših najznačajnijih partnera. Uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom i stabilizirala poslovanje”, stoji u obavijesti, nakon čega je Zagrebačka burza stopirala daljnje trgovanje dionicom Luke Ploče do kraja radnog dana.

50% prihoda Tim povodom Upravi Luke Ploče poslali smo upit o tome kako će se ta situacija odraziti na račun dobiti i gubitka tvrtke u ovoj godini i može li kompanija uopće nadoknaditi gubitak 50 posto prihoda, a predsjednik Uprave Hrvoje Livaja nam je odgovorio da u kompaniji “intenzivno rade na novom poslovnom planu koji će uzeti u obzir nove okolnosti”.

“Kao što znate, Luka Ploče d.d. izlistana je na burzi i ja se u ovom trenutku ne bih zalijetao s procjenama. Po završetku analize i plana prezentirat ćemo planirane rezultate i obavijestiti zainteresiranu javnost”, ustvrdio je Livaja.

“Mi u ovom trenutku bilježimo porast prometa od 15 posto za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2018., a jednako intenzivno nastavljamo i dalje. Situacija s Aluminijem sigurno je velik izazov i značajno mijenja naše hodograme. Međutim, još jednom kažem, pune efekte novonastale situacije znat ćemo kada dovršimo već spomenuti novi poslovni plan”, naglasio je Livaja i dodao kako će “najveći naglasak staviti na privlačenje roba u tranzitu za srednju Europu u kojem vidimo najveći potencijal rast”.

Ponuda za preuzimanje

Igrom slučaja se sve ovo događa u tjednu kada je Energia naturalis d.o.o., čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, objavila javnu ponudu za preuzimanje svih ostalih dionica. Cijena koju se vukovarska tvrtka u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 412 kuna, a u srijedu je cijena dionica iznosila 408 kuna.

Osobe upućene u poslovanje Luke Ploče tvrde da, iako je situacija jako “zahtjevna”, ne očekuju veće potrese u toj kompaniji, i to zbog dobre kapitaliziranosti tvrtke i likvidnosti, odnosno 70 milijuna kuna neto novčanog tijeka, ali i činjenice da je unatoč ukupno velikom prihodu bez kojeg kompanija ostaje, tih 233 tisuće tona prometa činilo tek malo više od sedam posto u odnosu na ukupnih oko 3,1 milijuna tona prometa kojeg je tvrtka ostvarila u 2018. godine.

“Naravno da će se takav pad prihoda osjetiti u poslovanju i reakciji menadžmenta, ali mislimo da je kompanija i dalje kratkoročno i dugoročno stabilna”, rekli su nam izvori upoznati sa stanjem u kompaniji. Ipak, Luka Ploče je objavila kako će 15. srpnja održati telefonsku sjednicu Nadzornog odbora na kojoj će se između ostalog razmatrati i “Informacija o stanju Društva nakon prestanka rada u društvu Aluminij Mostar”. Uz Energiju naturalis, u vlasničkoj strukturi Luke Ploče su i mirovinski fondovi s 30 posto dionica, financijske institucije s 16 posto dionica i mali dioničari s 26 posto dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:55