Skraćeno radno vrijeme

Jesu li neradni blagdani odraz brige za radnike, reklama ili trend uvezen iz Europe?

Iz Sindikata trgovine smatraju da nema razloga da trgovine ostaju otvorene tijekom blagdana.
Ilustracija
 Goran Mehkek / Hanza Media

Mnogi radnici koji rade u trgovinama u Hrvatskoj ove blagdane prvi put provode kod kuće, umjesto za blagajnom. Veliki trgovački lanci kao što su Konzum, Kaufland, Lidl i Tommy osim na Božić, ne rade ni na blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca, dok na su Badnjak otvoreni, ali rade skraćeno.

Tako 24. 12. zaposlenici Konzuma i Tommyja rade najdulje do 17 sati, u Kauflandu kući odlaze u 16 sati, dok Lidl vrata svojih dućana na Badnjak zatvara već u 14 sati.

- Odluku o neradnom Božiću, ali i neradnom blagdanu Sv. Stjepana donijeli smo kako bismo našim zaposlenicima zahvalili na iznimnom zalaganju i trudu koje iz dana u dan iskazuju na svojim radnim mjestima - poručili su iz Konzuma, a kupce pozvali da svoju kupnju obave u danima uoči blagdana.

Iz Kauflanda su se pohvalili da su njihovi supermarketi zatvoreni 25. i 26. prosinca već treću godinu zaredom jer, kažu, radnicima žele pružiti mogućnost da blagdane provedu sa svojim bližnjima. Slično javljaju i iz trgovačkog lanca Boso.

- Rad naših trgovina nastojimo svesti na minimum iz istog razloga zbog kojeg podržavamo neradnu nedjelju. Smatramo da su to dani koji se trebaju provesti s obitelji - poručili su iz Bosa.

Iako nisu posve zatvorene, na drugi dan Božića radi samo pet od ukupno 200 njihovih trgovina, i to skraćeno, do 13 sati.

Korak dalje

No, neki su otišli još korak dalje pa su tako trgovine namještaja Lesnina XXXL i JYSK svojim radnicima osigurale tri slobodna dana. Oni naime, uz Božić i Štefanje, kod kuće provode i Badnjak.

- Želimo ovom malom gestom pokazati brigu i zahvalnost prema svim našim zaposlenicima i njihovom velikom doprinosu kompaniji tijekom cijele godine - rekla je Jadranka Čulo Petrovčić, voditeljica ljudskih potencijala u JYSK-u.

Iz Sindikata trgovine pozdravljaju ovakve odluke trgovaca te poručuju: - Napokon se počinje poštivati Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Kako kaže predsjednica Sindikata Zlatica Štulić, nema razloga da trgovine ostaju otvorene i da su radnici na poslu tijekom nedjelje, a kamoli tijekom blagdana.

Doduše, prema Tomislavi Ravlić, direktorici Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, trgovci imaju zakonsko pravo samostalno odlučivati kada će i koliko raditi. Razlog kraćenja radnog vremena ili potpunog zatvaranja poslovnica za ovogodišnje božićne blagdane stoga treba tražiti negdje drugdje.

- Primjećujemo u zadnje vrijeme u Europi trend da se sve više trgovina okreće skraćenom radnom vremenu za posebne blagdane ili neke praznike. U tom smislu hrvatska trgovina ne radi ništa neobično, nego se jednostavno prilagođava europskom tržištu - smatra Ravlić.

Ništa neobično

S njom se slaže i Dragan Munjiza, bivši šef Konzuma koji je danas u Upravnom odboru kutinske trgovačke tvrtke Lonia. On, naime, predviđa da će se na nivou Europe trgovci sve više usuglašavati, a već je sad moguće primijetiti trend neradnih nedjelja i blagdana.

Osim što naši trgovci, izgleda, pomno prate što rade njihovi europski kolege, i analiza poslovanja govori svoje.

- Sve je bolja informatizacija trgovina, bolji su instrumenti poslovne inteligencije i ako imate kvalitetne podatke, onda možete vidjeti da vam se taj rad blagdanima zapravo ni ne isplati, ako ste radnika platili onoliko koliko ga morate platiti po zakonu - objašnjava Munjiza i dodaje kako se sjeća da u vrijeme kada je bio prvi čovjek Konzuma, taj trgovački lanac nije imao nikakvih poslovnih problema zbog činjenice da nije radio nedjeljom.

Rad nedjeljom, a onda i blagdanom, poslodavcima je zapravo skup, smatra Munjiza. Kolektivnim ugovorom između Sindikata trgovine i poslodavaca, objašnjava Štulić, bilo je određeno da radnik za rad blagdanom osim svoje redovne naknade dobije još i naknadu uvećanu za 50 posto. Iako je taj kolektivni ugovor raskinut, rad nedjeljom i blagdanom još uvijek se plaća više nego radnim danima.

- Mislim da je ekonomska korist rada na drugi dan Božića puno manja od troškova koje poslodavci imaju. Zarade puno manje i to im je praktički neisplativo - smatra Zlatica Štulić ispred Sindikata trgovine.

Briga za radnike

Osim, dakle, praćenja europskih trendova i neisplativosti, još jedan faktor mogao je utjecati na odluke trgovaca o skraćivanju radnog vremena ovog Božića. U trenucima u kojima poslodavci općenito muku muče s pronalaskom i zadržavanjem radnika koji masovno iseljavaju, briga o zadovoljstvu zaposlenika postaje sve važnija. Dragan Munjiza je tako jedan od zagovornika neradne nedjelje uopće, pa tako i blagdana.

- Kad bih ja jedini mogao o tome odlučivati, bez obzira na rezultate, zatvorio bih trgovine i pustio ljudima slobodno - kaže nam član Upravnog odbora Lonie u kojoj su također ovih blagdana skratili radno vrijeme svojih prodavaonica.

Mnogo je razloga zbog kojih su se poslodavci odlučili na ovaj korak, smatra predsjednica Sindikata trgovine. Jedan od njih je i nedostatak radnika, s čime sektor trgovine ionako muku muči.

- Poslodavci su konačno procijenili da je ekonomska korist puno manja od koristi zadovoljstva radnika i općenito društvene koristi ako ti radnici na blagdane ne rade kao i drugi građani Hrvatske - stav je Sindikata.

Također, trgovci su svjesni da educiranu i kvalificiranu radnu snagu nije dobro puštati da odlazi jer nije lako zamijeniti kvalitetne ljude koji su navikli na njihov način rada, smatra Tomislava Ravlić.

- Trgovci su svjesni što znači dobar zaposlenik i trude se, pogotovo u zadnje dvije, tri godine, zadržati maksimalan broj radnika - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:17