Pakistanci na obodu EU

Jednoj od najmlađih članica EU nedostaje oko milijun radnika, spas nalazi u Aziji

Prema tvrdnjama medija, iz Pakistana u Rumunjsku trebalo bi do 2020. doći 500 000 radnika
Radnici Cemexa
 Jadran Babić / CROPIX

Veleposlanik Rumunjske u Pakistanu Nicolae Goia potvrdio je rumunjskim medijima da se sa pakistanskom Vladom prave prvi dogovori o uvozu radnika iz Pakistana u Rumunjsku koji bi, prema tvrdnjama dijela bukureštanskih portala, trebao do 2020. dosegnuti pola milijuna radnika.

Goia nije ni potvrdio ni demantirao spomenute procjene, već se ograničio na podatak da Rumunjskoj nedostaje oko milijun radnika.
- S partnerima iz Pakistana osnovali smo radnu skupinu koja treba razraditi plan privlačenja njihovih radnika na naše tržišta rada, a prve mjere će se odnositi na vozače kojih u nas nedostaje oko 40 tisuća – otkrio je rumunjski veleposlanik nakon sastanka koji je u Islamabadu imao s dužnosnicima iz kabineta pakistanskog premijera Imranom Khanom.

Uz vozače, kako je Goia prenio medijima, Rumunjska bi iz Pakistana uvezla i liječnike, građevinske radnike, IT stručnjake i inženjere raznih struka. Jednoj od najmlađih članica Europske unije trebaju i kvalificirani i nekvalificirani radnici.

- Razgovarali smo i o tome kako pružiti sigurnost pakistanskim radnicima i izbjeći izrabljivanje njihovih građana koji dođu na naše tržište rada – referirao je rumunjski diplomat u Islamabadu.

Rumunjski sindikati još su u jesen prošle godine upozorili kako tamošnji poslodavci od Vlade traže otvaranje kontakata s europskim i azijskim zemljama oko dolaska velikog broja radnika na rumunjsko tržište rada. Naveli su tom prilikom i Pakistan kao mogući izvor nedostajućih radnika za potrebe rumunjskog gospodarstva, a spominjali su i Moldaviju, Kinu, Tursku i Ukrajinu.

U međuvremenu je Rumunjska ostvarila preliminarne dogovore s Vijetnamom oko mogućeg primitka radnika iz te azijske države. Uz to, Vladi je serviran zahtjev poslodavaca da se smanji iznos minimalne plaće koja se može isplaćivati stranom radniku.

Apeli i planovi za uvoz radnika u Rumunjskoj naslanjaju se na negativne demografske i populacijske trendove u toj zemlji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2012., Rumunjska je izgubila oko tri milijuna stanovnika u odnosu na 2002. i razdoblje kada nije bila u Europskoj Uniji. Najviše Rumunja iselilo je nakon dobivanja EU putovnice u Španjolsku i Italiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:58