Mjere

Jedna od najvećih europskih aviokompanija smanjuje flotu i gasi popularni Germanwings

Jedna od najvećih europskih aviokompanija posjeduje nacionalne prijevoznike u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Belgiji
Ukrcaj putnika u zrakoplov Lufthanse, ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Najveća njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa objavila je da će smanjiti flotu i zatvoriti poslovanje jednog od svojih niskobudžetnih avioprijevoznika, Germanwingsa, piše CNN. Dio je to preustroja koji je ubrzala pandemija koronavirusa.

Jedna od najvećih europskih aviokompanija posjeduje nacionalne prijevoznike u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Belgiji, a privremeno će obustaviti rad njih najmanje 43 i tako flotu smanjiti za šest posto. Usto, Lufthansa će trajno prizemljiti 18 zrakoplova dugog doleta i 11 zrakoplova srednjeg doleta, uključujući šest Airbusova za koje je već ranije dogovoreno da će biti prodani proizvođaču u 2022. godini. Smanjit će se i Eurowingsovo poslovanje s letovima na udaljene destinacije, koje posluje pod Lufthansinim krovom, a tri odjela bit će objedinjena kao što se planiralo i prije pandemije, dok je Germanwingsu najavljeno gašenje.

- Letovi Germanwingsa bit će obustavljeni. Sve mogućnosti koje proizlaze iz toga bit će razmotrene u suradnji s nadležnim sindikatima. Neizbježna smanjenja operacija letova bit će provedena na društveno odgovoran način, između ostalog kroz modele kolektivnog zapošljavanja - objavili su iz Lufthanse.

Radnicima koje će mjere obuhvatiti uprava je poručila da namjerava "što većem broju ljudi ponuditi kontinuirano zapošljavanje unutar grupe Lufthansa".

Preustroj započet prije pandemije u podružnicama Austrian Airlines i Brussels Airlines bit će ubrzan, a Swiss International Airlines morat će, kako su objavili u Lufthansi, prilagoditi veličinu svoje flote.

Lufthansa je objavila i da je raskinula gotovo sve ugovore s drugim prijevoznicima o najmu zrakoplova s posadom.

Odbor je donio navedene odluke jer će "trebati mjeseci da se ukinu globalna ograničenja putovanja, odnosno godine da se svjetska potražnja za putovanjima zrakoplovima vrati na razinu iz razdoblja prije krize", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00