Novi sukob

Je li 'granični dug' razotkrio teško stanje najveće hrvatske tvrtke?

Nejasno je pokušava li Fortenova agresivno smanjiti troškove ili jednostavno nema novca
Irena Weber i Fabris Peruško
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon još jedne razmjene udaraca između Udruge dobavljača Fortenova grupe (bivšeg Agrokora) i Uprave Fortenove, u kojoj su i jedna i druga strana nastojali štititi svoje interese kako znaju i umiju, postavlja se pitanje koliko takvi javni sukobi reputacijski štete jednima i drugima, ali i u kakvom je stvarnom poslovnom stanju koncern.

Glavna dilema u toj priči glasi: je li koncern uistinu tako slabo likvidan da bi isplata obveza iz nagodbe vjerovnika ugrozila financiranje tekućih troškova ili su novi vlasnici i novi kreditor jednostavno odlučili dodatno rezati troškove gdje god stignu, pa i po cijenu moguće reputacijske štete i plaćanja kamata za neplaćenu obvezu.

Precijenili se

Investicijski savjetnik Andrej Grubišić skloniji je stavu da su u Fortenova grupi precijenili razinu novčanog toka koju će ostvariti u ovoj godini, ali napominje da apsolutno razumije i stav novih vlasnika o smanjivanju troškova poslovanja na svim razinama.

- Ne bi bilo ništa čudno ako je stvar u tome da su poslovni planovi bili preoptimistični kada je u pitanju procjena kretanja novčanog toka, odnosno likvidnosti kompanije. Jer, jedno je EBITDA, gruba operativna dobit, koja je računovodstvena kategorija, a drugo su svakodnevni priljev i odljev novca i likvidnost tvrtke. Osobno smatram da je to razlog neispunjavanja obveza iz vjerovničke nagodbe, ali za to nemam dokaze, nemam uvida u podatke o poslovanju tvrtke. Ipak, odmah moram reći da se trebalo očekivati da će novi vlasnici provoditi restrukturiranje tvrtke i u dijelu koji se odnosi na troškove, na svim razinama.

Logična reakcija

To je logična reakcija novih vlasnika nakon što izvanredna uprava nije skoro dvije godine napravila mnogo po pitanju restrukturiranja kompanije - rekao nam je Grubišić. Prema njegovim riječima, ovakvi javni sukobi dobavljača i Uprave Fortenova grupe ne mogu negativno utjecati na reputaciju koncerna, koja je ionako "u crvenom" s obzirom na to da je riječ o tvrtki koja izlazi iz stečajnog postupka. - Zato mislim da investicijska zajednica ima razumijevanja za nove vlasnike i Upravu kad pokušava racionalizirati troškove, pa i na način koji nije popularan - smatra Grubišić.

Igor Gvozdanović, financijski analitičar i investicijski savjetnik, u većem se dijelu slaže s Grubišićem, ali ipak smatra da ovakvim postupanjem nastaje reputacijska šteta za Fortenovu. - Ako netko ne ispunjava obveze iz vjerovničke nagodbe, mora biti svjestan da dio njegovih poslovnih partnera na to neće gledati pozitivno i da će početi opreznije poslovati s tvrtkama iz koncerna. No, u Fortenovi su vjerojatno procijenili da će im reputacijska šteta koja će time nastati biti manja od štete koja bi nastala da plate granični dug na vrijeme i tako, možda, ugroze tekuće poslovanje tvrtke - ističe Gvozdanović.

On i Grubišić se, pak, slažu da bi ovaj sukob mogao završiti kompromisom, odnosno da se u ovoj godini neće platiti cijela obveza na ime plaćanja graničnog duga, koja iznosi 17 milijuna eura, ali ni samo 5 milijuna eura.

Takvo mišljenje odgovara i neslužbenim informacijama iz više izvora uključenih u ovu priču, prema kojima bi se Uprava Fortenove i dobavljači do kraja godine mogli dogovoriti o isplati graničnog duga za ovu godinu u iznosu od 8 do 10 milijuna eura. Ipak, za sada ni jedna ni druga strana ne žele odavati javni dojam da su spremni na kompromis, nego svi javno igraju na maksimalistički ulog. Podsjetimo, prema nagodbi vjerovnika Agrokora, dobavljačima se u idućih pet godina treba platiti ukupno 70 milijuna eura graničnog duga bude li EBITDA Konzuma iznad 38,8 milijuna eura.

Novac za likvidnost

Granični dug, pak, predstavlja dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a koji je dospio na naplatu nakon 10. travnja 2017. Kako je operativna dobit Konzuma nadmašila taj iznos, dobavljači očekuju da im se plati taj iznos, no trenutačno na računu vlasničke kompanije Fortenova Group TopCo B.V. u Nizozemskoj nema novca za isplatu graničnog duga. Ipak, na računu Fortenova grupe sa sjedištem u Zagrebu na računu vjerojatno ima više od 300 milijuna kuna gotovine, inače bi se, sukladno ugovoru o roll up kreditu, automatski aktiviralo dospijeće tog kredita na naplatu u cijelosti.

Problem je što je taj novac potreban upravo kao osiguranje tog kriterija likvidnosti, kao i za operativno poslovanje hrvatskih kompanija Fortenova grupe, pa nije preusmjeren na račun nizozemske tvrtke koja bi trebala isplatiti granični dug. Prije mjesec i pol Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe i izvanredni povjerenik Agrokora, ustvrdio je da će granični dug dobavljačima biti plaćen nakon što se potpiše ugovor o refinanciranju roll up kredita u iznosu od 1,2 milijarde eura, ali su u međuvremenu vlasnici i novi kreditor, HPS Investment Partners, odlučili dodatno "zavrnuti slavinu" i platiti samo 5 milijuna eura do kraja godine umjesto 17 milijuna. Zbog toga sada dobavljači prijete pravnim radnjama zbog kršenja nagodbe vjerovnika, a sudskim putem, također zbog odredbe u vjerovničkoj nagodbi, sigurno mogu dobiti plaćanje kamate od 6 posto za svako kašnjenje. Zanimljivo je i da, navodno, novi kreditor traži da privremeno vijeće vjerovnika Agrokora u ponedjeljak glasa o refinanciranju roll up kredita iako to vijeće ustvari ne bi trebalo odlučivati o temama vezanim za Fortenova grupu. Spekulira se, stoga, kako je razlog to što se HSP Partners i tako želi osigurati od "čudnih" situacija u hrvatskom pravosuđu.

Sporan izbor predstavnika radnika u Upravnom odboru Fortenove

Uz sve druge probleme, Uprava Fortenove ovih dana ima i problem sa sindikatima, odnosno Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, i to zbog izbora predstavnika radnika u deveteročlani Upravni odbor Fortenova grupe. Naime, kako nam je rekao Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a, Uprava Fortenove predlaže da predstavnik radnika bude iz tvrtke Fortenova grupa d.d., dakle upravljačke tvrtke koncerna, a ne da se bira iz redova svih radnika u Grupi.

- Bude li Uprava bude inzistirala na svojem prijedlogu, morat ćemo reagirati pravnim putem jer doista nije u redu da predstavnika radnika izabere 105 zaposlenih iz upravljačke tvrtke holdinga umjesto 30.000 zaposlenih u koncernu u Hrvatskoj. Osim toga, mogu odmah najaviti i tvrde pregovore o novom kolektivnom ugovoru, koji treba stupiti na snagu u ožujku iduće godine, jer ćemo inzistirati na povećanju materijalnih prava radnika - rekao nam je Paradiš. Iz Uprave Fortenove su nam samo kratko poručili da je vjerovničkom nagodbom određeno da predstavnik radnika u Upravom odboru koncerna bude iz redova Fortenova grupe d.d., upravljačke tvrtke koncerna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:11