Namještaj

Javna nabava od 1,7 mil. kn: Prometnicima HŽ-a novi stolci koji koštaju 3750 kn po komadu

HŽ Infrastruktura naručuje 1049 stolaca: 307 ergonomskih, 654 obična uredska, 83 konferencijska te pet uredskih fotelja
Vlak HŽ-a, ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Državna tvrtka HŽ Infrastruktura raspisala je javnu nabavu za novi namještaj, točnije četiri vrste stolaca i fotelja vrijednih čak 1,7 milijuna kuna, od kojih će najviše profitirati prometnici.

Ovim javnim natječajem, naime, HŽ Infrastruktura naručuje ukupno 1049 stolaca - 307 ergonomskih stolaca, 654 obična uredska stolca, 83 konferencijska stolca te pet uredskih fotelja s višim naslonom, a gotovo dvije trećine vrijednosti ove nabave, doznajemo, zapravo će otpasti na tristotinjak ergonomskih stolaca namijenjenih za radna mjesta prometnika.

Ponuditelji

Naime, riječ je o stolcima čija ekonomska cijena na tržištu iznosi oko 3750 kuna s PDV-om po komadu, a s obzirom na to da ih HŽ Infrastruktura nabavlja sve skupa 307, za nabavku ove vrste sjedalice predviđen je 1,1 milijun kuna. No, konačna cijena znat će se tek po otvaranju ponuda te odabiru one najpovoljnije.

Kako su nam pojasnili u HŽ Infrastrukturi, nabavka ovako velikog broja komada namještaja obavlja se svakih četiri do pet godina, a stolci se nabavljaju prvenstveno zbog toga što je dobar dio namještaja koji djelatnici trenutačno koriste star i dotrajao, ali i zbog obveza koje tvrtka ima prema radnicima.

“Kad su u pitanju ergonomski stolci, oni su predviđeni za radna mjesta kao što su prometnik vlaka, prometni dispečer ili pak vlakovođa, a na njihovu nabavu nas, između ostaloga, obvezuje i Kolektivni ugovor kojim je definirano da smo radnicima koji rade na poslovima sa smjenama od 12 sati dužni osigurati kvalitetne uvjete rada. Na takvim pozicijama HŽ Infrastruktura ima 1500 zaposlenih radnika, što ispada oko pet djelatnika po jednom nabavljenom ergonomskom stolcu, a riječ je o poslovima koji podrazumijevaju dugotrajno sjedenje, zbog čega je radnicima potrebno osigurati kvalitetan namještaj”, poručuju iz HŽ Infrastrukture, uz napomenu da su prije raspisivanja javne nabave odradili javno savjetovanje na koje su pozvali potencijalne ponuditelje, a specifikacije namještaja koji nabavljaju definirali su tako da svoje ponude može poslati nekoliko ponuditelja na tržištu koji odgovaraju uvjetima.

To je ujedno i njihov odgovor na prigovor koji su zaprimili od jednog potencijalnog ponuditelja koji ih upozorava da su njihove specifikacije za pojedine stolce koji se traže ovim natječajem zapravo prilagođene “jednom konkretnom ponuđaču”.

Iz HŽ Infrastrukture poručuju da o tome nema ni govora te da su ergonomski stolci koje nabavljaju po svojoj prosječnoj vrijednosti zapravo u rangu jeftinijih stolaca, budući da ovakav tip namještaja na tržištu zna postizati cijenu i do osam tisuća kuna po komadu.

Prema podacima iz natječajne dokumentacije dostupne na stranicama Narodnih novina, natječaj za namještaj otvoren je do 7. lipnja. Ergonomski stolci trebaju imati jamstveni rok od tri, a za ostale stolce dovoljan je rok od dvije godine.

Prihodi

Tvrtka HŽ Infrastruktura je, inače, 2017. godinu završila s prihodima od milijardu i 200 tisuća kuna, od čega je prihod od prodaje iznosio 185 milijuna kuna, dok se ostatak većinom odnosio na prihod iz državnog proračuna.

Pritom je tvrtka na ime troškova radnika u 2017. potrošila 687 milijuna kuna, od čega se 642 milijuna odnosilo na plaće radnika, a još 78 milijuna na dodatne naknade. U posljednje vrijeme ova je tvrtka u medijima bila prisutna zbog procesa javnog natječaja za izradu studije za modernizaciju nizinske pruge Zagreb - Rijeka na dionici Oštarije - Škrljevo, prilikom čega je, pisao je Jutarnji, odabrala konzorcij s podizvođačem koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen za korupciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:41