Kako to rade drugi?

Japan ima negativnu demografiju, a povećava zaposlenost: više zapošljavaju žene i starije

Potezi japanskih vlasti pridonijeli su većem zapošljavanju žena i starijih osoba, ističe se u analizi konzultantske kuće PwC
Panorama Tokija
 Kyodo / REUTERS

Iako broj stanovnika Japana opada, a stanovništvo u trećoj po veličini ekonomiji svijeta je sve starije, broj radno aktivnog stanovništva u Japanu raste.

Kako pokazuju podaci iz nove analize konzultantske kuće PwC Global Economy Watch, broj stanovnika u Japanu je, nakon rekordnih 128 milijuna 2010. godine, do danas pao za oko 1,3 milijuna. Uz to, stanovništvo Japana sve je starije, pa tako 28 posto stanovnika ima više od 65 godina. Unatoč tome, broj radno aktivnog stanovništva u Japanu raste, pa se samo u prošloj godini povećao za 1,7 posto, pokazuje analiza. Stručnjaci PwC-a pritom dodaju kako rast broja zaposlenih u Japanu nije proizašao iz smanjenja nezaposlenosti, budući da je nezaposlenost u Japanu mala i godinama se smanjuje.

Koji su razlozi povećanja zaposlenosti unatoč lošim demografskim trendovima? U PwC-u jedan od glavnih razloga vide u rastu stope zaposlenosti žena, po kojoj je Japan sad pretekao i SAD. Dodaju i kako se sve veći broj žena nakon poroda na posao vraća ranije nego što je bio prije slučaj.

"Vladina politika u Japanu tome je pripomogla povećavši broj mjesta u dječjim vrtićima i osiguravši besplatnu skrb za svu djecu u dobi od tri do pet godina do 2021. godine. Zakon donesen 2015. godine propisuje većim kompanijama postavljanje ciljeva za zapošljavanje i promoviranje žena. Ostali zakonski propisi ograničavaju broj prekovremenih sati na 100 sati mjesečno, čime se sprječava preopterećenost poslom i stvaraju nove uloge tamo gdje za njima postoji potražnja", ističe se u analizi PwC-a.

Drugi razlog velike zaposlenosti u Japanu, ističu u PwC-u, leži u sve kasnijem odlasku u mirovinu. Naime, japanske vlasti nastoje podići dob za odlazak državnih službenika u mirovinu sa 60 na 65 godina i povećati državne mirovine onima koji se odluče na odgodu mirovine. Sa stopom od oko 25 posto Japan je već sada globalni predvodnik po broju zadržanih starijih radnika, napominju u PwC-u.

- Japansko tržište rada, koje je već samo po sebi snažno, pronašlo je način za daljnje jačanje unatoč nepovoljnim demografskim pokazateljima. Zahvaljujući vladinim intervencijama, uklonjene su ranije prepreke pristupu tržištu rada, poput kulture dugog radnog vremena, ukorijenjenih rodnih uloga i nedostatka fleksibilnosti. Time je otvorena mogućnost rada segmentima stanovništva koji je ranije nisu imali - ženama i starijima - istakao je Mike Jakeman, viši ekonomist u PwC-u.

U PwC-u procjenjuju da će japansko gospodarstvo, nastavi li nezaposlenost u toj zemlji opadati po prosječnoj stopi iz posljednjih osam godina, 2027. godine doseći nultu stopu nezaposlenosti. Ističu i da će Japan morati dodatno poraditi na imigraciji, koja je u toj zemlji nepopularna, iako je parlament odobrio izdavanje dviju novih vrsta viza, što bi moglo dovesti do porasta broja useljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:06