Problemi se množe

Jaguar Land Rover gomila gubitke, uskoro bi mogao otpustiti čak 5000 zaposlenika

Britanska automobilska kompanija kreće u restrukturiranje teško 2,5 milijarde funti.
Ilustracija, tvornica Jaguar Land Rovera
 Aly Song / REUTERS

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover nalazi se pred restrukturiranjem, koje bi u moglo 'pomesti' čak 5.000 radnih mjesta, od ukupno 40.000, koliko ih je trenutno u toj kompaniji, pišu inozemni mediji.

U samom Jaguaru te informacije, koje je objavio Financial Times, nisu potvrdili, no nisu ih, primjećuju novinari BBC-a, ni izravno opovrgnuli. Jednostavno su ih nazvali "medijskim špekulacijama". Pa ipak, BBC podsjeća da je ta automobilska kompanija već najavila plan restrukturiranja, težak 2,5 milijardi funti (preko 20 milijardi kuna). I stručnjaci iz auto-industrije, ističe BBC, kažu da će se tako opsežan program ušteda teško provesti bez otpuštanja radnika.

Ta je kompanija u trećem ovogodišnjem tromjesečju, podsjećaju inozemni mediji, ostvarila gubitak od oko 90 milijuna funti (oko 740 milijuna kuna), dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s dobiti. Analitičari upozoravaju da je nekoliko glavnih razloga, spojenih u "savršenu oluju", zbog kojih se Jaguar Land Rover trenutno nalazi u problemima.

Uzroke vide u Brexitu, posebno ako se izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU dogodi bez prethodnog postizanja dogovora, zatim u usporavanju gospodarskog rasta u Kini, na čijem se tržištu proda svaki četvrti proizvod kompanije, kao i u dominaciji dizelaša među njegovim vozilima. K tome, upozoravaju da su razlike među modelima njegovih vozila premale za tržište koje traži raznolikost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35