Uzrok smrti 346 ljudi

Izašle poruke pilota Boeinga 737 Max: 'U potpunosti sam prevario te budale od regulatora'

U porukama zaposlenici kompanije raspravljaju o problemima samog zrakoplova i simulatora leta koji su korišteni za edukaciju pilota
Boeing 737 MAX
 Mark RALSTON / AFP

“Ovaj zrakoplov dizajnirali su klaunovi koje su nadgledali majmuni”, “Ovaj avion je smiješan”, “Bit ću u šoku, ako regulatori dozvole komercijalne letove s ovime”, “Ajme, propast ćemo”, samo su neke od internih poruka pilota Boeinga o modelu 737 Max koje su sinoć puštene u javnost. Riječ je, naime, o porukama u kojima zaposlenici kompanije raspravljaju o problemima, kako samog zrakoplova, tako i simulatora leta koji su korišteni za edukaciju pilota novog mlažnjaka te u kojima pokušavaju upozoriti kompaniju na opasnosti.

Boeing je, kako piše Bloomberg, predao sve dokumente vlastima i američkoj Saveznoj upravi za zrakoplovstvo (FAA), koji istražuju 737 Max i cijeli proces koji je uslijedio dozvoli za let tog modela putničkog zrakoplova. U sklopu tih dokumenata predane su i interne poruke koje će, kako stvari stoje, ugroziti Boeingov trud u ponovnu izgradnju javnog povjerenja u 737 Max koji je uzrok dviju nesreća u kojima je poginulo 346 ljudi.

- Ti su mailovi veoma štetni. Daju uznemirujući prikaz daljine do koje je Boeing bio spreman ići kako bi izbjegao provjeru regulatora, letačke posade te samih putnika čak iako su ih vlastiti zaposlenici upozoravali na greške – smatra Peter DeFazio, čelni čovjek vijeća koje istražuje Boeing i Max.

- Žao nam je zbog tih poruka i ispričavamo se FAA, Kongresu, kompanijama koje kupuju naše avione i putnicima koji njima lete. Proveli smo značajne promjene kojima smo pojačali naše sigurnosne procese, organizaciju i cijelu kulturu kompanije – priopćili su iz Boeinga.

People hold up pictures of the victims of Boeing 737 MAX accidents as Federal Aviation Administration Administrator Stephen Dickson testifies before the House Committee on Transportation and Infrastructure on Capitol Hill in Washington, DC, on December 11, 2019. (Photo by JIM WATSON / AFP)
JIM WATSON / AFP
Članovi obitelji drže portrete poginulih u nesrećama

Kako navodi Bloomberg, ono što je najviše privuklo njihove klijente da naruče upravo Boeing 737 Max model jest da piloti koji već imaju licencu za letom ranijom generacijom 737 mlažnjaka samo trebaju proći kroz kratku edukaciju na računalu kako bi izoštrili svoje znanje. Zbog toga je zapravo Max i postao najprodavaniji putnički zrakoplov. No, kako je pokazalo preko 100 stranica poruka, emailova i dopisa, Boeing je pritiskao svoje zaposlenike i kupce da izbjegavaju dodatnu edukaciju, dok je sam simulator bio pun tehničkih pogrešaka.

- Iskrenost je jedina bitna u ovom poslu. Ovdje su ljudski životi u pitanju pa se programi edukacije ne bi trebali uzimati zdravo za gotovo. Bi li ti dozvolio svojoj obitelji da leti u zrakoplovu kojim upravlja pilot koji je upravljao Max simulatorom? Ja ne bi – poruka je jednog zaposlenika.

Trebalo bi naglasiti kako je riječ o komunikaciji među pilotima i osobljem koje je radilo na razvoju i usavršavanju spornih Max simulatora, što znači da su znali o čemu pričaju i kakva je situacija, a navodno je riječ o istim pojedincima čije su poruke puštene u javnost prošle godine.

U njima se, navodi Bloomberg, bivši pilot 737 Maxa hvalio korištenjem “manipulacijom umova regulatora poput Jedija” te opisuje probleme simulatora.

- Dozvoljeno mi je letjeti tim avionom, a znam da nemam pojma što radim. Ovo je nečuveno – pisao je svom kolegi pilot Mark Forkner u tim porukama, dok je u sinoć objavljenim navedeno kako je “u potpunosti prevario te budale” i kako bi “trebao dobiti 1000 dolara za svaki poziv koji obavi s regulatorima jer je kompaniji uštedio bolesnu količinu novaca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 11:20