Apel inženjera premijeru

Inženjerske komore traže izbacivanje prijedloga zakona koji ugrožavaju sigurnost gradnje

Pismo Plenkoviću potpisuju komore arhitekata, građevinaca, strojara i elektrotehničara
Željko Uhlir
 Goran Mehkek / CROPIX

Četiri inženjerske komore s oko 15 tisuća članova uputile su danas apel predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem traže povlačenje iz procedure dvaju Vladinih prijedloga zakona za koje tvrde da ugrožavaju sigurnost gradnje u zemlji.

Riječ je o izmjenama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornome uređenju koji bi se uskoro trebali naći na dnevnom redu Sabora u postupku drugog čitanja.

Komore se zauzimaju za zadržavanje postojećih propisa prema kojima isključivo ovlašteni inženjeri s pripadajućim licencama ostvarenima u proceduri koje vode komore mogu voditi gradilišta primjerice, škola, vrtića, stambenih zgrada, cesta, mostova i zračnih luka. S druge strane, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja spomenutim zakonskim izmjenama želi omogućiti pristup tim poslovima i inženjerima bez spomenutih licenci.

- Zakonima se predviđa smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za pristup profesiji ovlaštenih inženjera građenja i/ili radova, što bi za posljedicu moglo imati smanjenje sigurnosti gradnje, uz posve izvjesno povećanje troškova, umjesto najavljenog smanjenja – navodi se u otvorenome pismu četiriju komora premijeru Plenkoviću.

Pismo potpisuju Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, dodajući kako ih u spomenutome apelu podržavaju Sindikat graditeljstva Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca.

U proceduri donošenja spomenutih zakona, navode komore, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, propustilo je valjano obrazložiti motive za izmjene zakona te je izbjegavalo dijalog i savjetovanje sa stručnom javnosti, istovremeno iznijevši cijeli niz netočnih argumenata i podataka kojima pokušava opravdati izmjene regulative.

U prilog, kako tvrde, netočnih argumenata koje je Ministarstvo graditeljstva navelo obrazlažući potrebu izmjena spomenutih zakona, komore navode ne stoji tvrdnja Ministarstva kako se u izmjene zakona ide zbog pripadajućih preporuka i zahtjeva Europske unije.

- Europska komisija od Republike Hrvatske ne zahtijeva deregulaciju profesije ovlaštenog voditelja građenja i/ili radova, kao što navodi Ministarstvo. Budući da se radi o profesijama koje izravno utječu na sigurnost i zdravlje ljudi, u pitanju je zaštita nacionalnih javnih interesa o kojima odlučuju isključivo zemlje članice – napominju komore, podsjećajući kako sporni zakoni nisu dobili 'zeleno svjetlo' saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo u prethodnoj proceduri prvog čitanja u Saboru.

Kao dodatan razlog zbog kojih bi premijer Plenković trebao povući sporne izmjene zakona iz procedure, komore ističu prijave za sukob interesa protiv državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željka Uhlira, za kojeg tvrde da je jedan od kreatora spomenutih prijedloga zakona.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, Željko Uhlir prijavljen je ovih dana Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa za mogući sukob interesa pri izradi Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornome uređenju. Povjerenstvo još nije donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Uhlira po spomenutoj prijavi ili odbacivanju iste.

- Državni tajnik Željko Uhlir nije upoznat sa sadržajem prijave, jer ga nitko nije službeno obavijestio. Također, same prijave ne trebaju previše čuditi jer se takvim postupcima nastoji diskreditirati dužnosnike koji rade na reformskim procesima - poručeno nam je danas iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

U spomenutoj prijavi se, među ostalim, Uhliru stavlja na teret da je kao sadašnji član i bivši član Nadzornog odbora Hrvatske udruge za upravljanje projektima, utjecao da se dijelu javnih naručitelja uvede zakonska obveza angažiranja menadžera za upravljanje projektima kroz predložene izmjene spomenutih zakona.

- Nema govora o nikakvom pogodovanju jednoj udruzi kada u Republici Hrvatskoj djeluju dvije međunarodno priznate i brojne visokoškolske ustanove koje omogućavaju edukaciju i stjecanje uvjeta za obavljanje poslova voditelja projekta - opovrgavaju u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja navode iz prijave protiv Uhlira.

U Ministarstvu su, kako nam je rečeno, ustrajni u donošenju spomenutih zakona jer, ističu, žele uvesti reda u sustav i rasteretetiti gospodarstvo parafiskalnih nameta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:50