Daleko od očiju

Investicijski fond Mid Europa kupio vodeću pekarsku kompaniju u Hrvatskoj

Mlinar ima više od 230 vlastitih maloprodajnih mjesta u četiri europske zemlje, a veleprodajno plasira na dodatnih 19 svjetskih tržišta
Pekarnica Mlinara na Zrinskom trgu u Koprivnici
 Nikola Wolf / Cropix / Podravski list / CROPIX

Fond Mid Europa Partners ušao je u Mlinar, vodeću pekarsku kompaniju u Hrvatskoj. Mato Škojo zadržat će udjel, dok će Mid Europa imati većinski udjel, pojašnjeno je u priopćenju objavljenom na web stranicama vodećeg investitora u središnjoj i istočnoj Europi.

- Planiramo pomoći Mlinaru da se proširi na međunarodno tržište i radujemo se suradnji s Matom Škojom u nastavku rasta kompanije – kazao je Andrej Babache, partner u Mid Europi, fondu koji, kako je Škojo objasnio, “daje izvrsne rezultate u proizvodnji hrane i maloprodaji”.

- Naše ulaganje u Mlinar nastavak je na naše investicije u vodeće maloprodajne kompanije. Vjerujemo da ćemo doprinijeti svojim iskustvom u širenje poslovanja koje se može vidjeti na primjeru Zabke i Profija. Fokusirat ćemo se na inovaciju i jačanje brenda te ćemo istražiti i spajanje zaleđenih Mlinarovih proizvoda s Hortexom, vodećim proizvođačem zaleđenih proizvoda na poljskom tržištu – objasnio je planove Mid Europe Robert Knorr, partner u fondu.

Mlinar danas ima više od 230 vlastitih maloprodajnih mjesta u četiri europske zemlje, a veleprodajno plasira na dodatnih 19 svjetskih tržišta uključujući Pakistan i Dubai. Franšize su do sad plasirane u 10 zemalja na tri kontinenta. Zapošljava gotovo 2.000 radnika, proizvodnja je organizirana u pet velikih pekarskih pogona - dva u Osijeku te u Poreču, Šibeniku i Zagrebu.

Tko je Mid Europa

Mid Europa britanski je investicijski fond koji posluje na području srednje i istočne Europe. Do sada je ušao u gotovo 40 tvrtki u čak 18 zemalja. U svojem portfelju ima cijelu lepezu investicija u raznim područjima, od zdravstva, preko proizvodnje i prodaje hrane, prijevoza, logističkih usluga i turizma, pa sve do medija i telekomunikacija.

U posljednjih desetak godina taj britanski fond investirao je u mnoge kompanije u regiji. Kupio je, primjerice, udio u kabelskom operateru u Srbiji SBB-u koji je potom, 2007. godine, prodao američkom fondu KKR. U istom tom razdoblju razmatrali su kupnju B.neta, no u toj utrci pobijedio ih je tadašnji Vip, odnosno sada A1 Grupa.

Nakon toga, 2015. godine, postao je vlasnik srbijanske grupacije Danube Foods čije su sastavnice mljekare Imlek i Subotica, Knjaz Miloš, proizvođač mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka, te tvrtka Bambi. Četiri godine kasnije, ove veljače, Mid Europa je prodala Bambi kompaniji Coca-Cola HBC za 260 milijuna eura.

U fondu su bili zainteresirani i za kupnju 10,75 posto dionica Mercatora od Ljubljanske banke. Velik uspjeh ostvarili su 2017. kupnjom potpunog vlasničkog udjela od poljske kompanije Enterprise Investor u rumunjskom lancu supermarketa Profi Rom Food za 533 milijuna eura, a u ožujku prošle godine preuzeli su većinski udio u srbijanskoj zdravstvenoj ustanovi Medigroup

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:12