Kupujmo hrvatsko

Inicijativa trgovaca za otkup domaćih proizvoda: Garancija opstanka malih poljoprivrednika

Kriza u kojoj smo se našli na radikalan je način razotkrila neke naše slabosti, a to je ovisnost o uvozuto
Ilustracija, domaći uzgajivači povrća
 Bruno Konjevic / CROPIX

Gospodarsko vijeće HGK - Županijske komore Split na svojoj je prošlotjednoj elektroničkoj sjednici naglasilo važnost poticanja razvoja samodostatne domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, jer je proizvodnja hrane primarna za svaku ekonomiju što nam ovakve izvanredne krizne situacije, nažalost na ekstreman način, osvještavaju. Naglašavaju kako će inicijativa dalmatinskih trgovaca za otkup i plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda značiti opstanak mnogim malim poljoprivrednim proizvođačima.

‘’Kriza u kojoj smo se našli na radikalan je način razotkrila neke naše slabosti, a ovisnost o uvoznim proizvodima jedna je od njih. S druge strane, trenutačna nemogućnost prodaje svježeg voća i povrća na tržnicama, dodatno je dovela u problem domaće proizvođače. Time je poziv kako splitskog Tommyja domaćim poljoprivrednim proizvođačima za plasman njihovih proizvoda kroz Tommyjevu prodajnu mreže, tako i ostalih većih županijskih trgovaca poput Studenca, Ribole, Victe, Apfela i drugih, višestruko značajan jer omogućava opstanak većeg broja malih proizvođača te očuvanje zaposlenosti i likvidnosti, a to je sve ono što Hrvatska gospodarska komora zagovara’’ poručila je Ines Budrović iz Odsjeka za trgovinu HGK - Županijske komore Split.

Brza reakcija domaćih trgovaca i omogućavanje plasmana roba hrvatskim proizvođačima, posebno malim proizvođačima i OPG-ovima, pokazala je njihovo istovremeno i poduzetničko i socijalno odgovorno ponašanje.

‘’Proizvodi domaćeg porijekla su važan dio naše ponude, a ovom inicijativom želimo dodatno povećati njihov udio u ponudi, te na taj način izravno potaknuti očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, a posebno na lokalnoj razini. Spremni smo svoje prodajne i logističke kapacitete staviti u funkciju, te dodatno omogućiti plasman roba hrvatskim proizvođačima, posebno malim proizvođačima i OPG-ovima'’ poručuje u pozivu proizvođačima direktor korporativnih komunikacija Tommyja i član Vijeća nacionalnog Udruženja trgovine HGK Dario Mamić.

Iz HGK su istaknuli da se kroz različite aktivnosti i nacionalnu akciju Kupujmo hrvatsko kontinuirano zalaže za što veću prisutnost domaćih proizvoda na našem tržištu, ističući njihovu kvalitetu i prednosti. Stoga pozdravljaju jače okretanje maloprodaje domaćim proizvođačima i usmjeravanje potrošnje na domaću proizvodnju te pozivaju poljoprivredne proizvođače da se odazovu pozivu trgovačkih lanaca, jer jedino zajedničkim naporima možemo izići iz ove krize i potaknuti razvoj gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:27