Velika investicija

Indijski poduzetnik ulaže 50 milijuna € u Petrinju: 'Proizvodit ćemo lješnjake za Nutellu'

Kapur je razgledao nekoliko lokacija na području Petrinje, preciznije područje Donje Bačuge, Gornje Bačuge, Jošavice i Šušnjara.
Ilustracija, poduzetnik iz Indije Arvind Kapur
 Miroslav Kis / Cropix 7 LinkedIn

U Petrinji je danas potpisan sporazum između grada i poduzetnika iz Indije Arvinda Kapura, prenosi Portal53.

Indijski poduzetnik, inače vlasnik lanca pizzerija i direktor tvrtke Capitel Group, koja se bavi investicijama i tehnologijom, izrazio je svoj interes za ulaganje oko 50 milijuna eura u podizanje dugogodišnjih nasada lješnjaka, oraha i kestena na petrinjskom području. Javio se, kako doznajemo, Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), a predsjednik Mladen Jakopović ga je povezao s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem.

Indijac je najavio da postoji mogućnost da će petrinjske lješnjake i ostale plodove otkupljivati veliki europski konditorski igrači, primjerice, Ferrero Rocher, proizvođač Nutelle, s kojima bi on sklopio dogovor. Također, planira za potrebe svojih pizzerija, kojih u Indiji ima više od stotinu, otkupljivati začinsko bilje. O indijskom poduzetniku teško je pronaći pouzdane informacije na internetu, izuzev njegovog LinkedIn profila, ali predsjednik HPK-a Jakopović uvjerava da je ozbiljan investitor te da su njegovo poslovanje provjerili i preko indijskog veleposlanstva.

Indijac je u Petrinji, prilikom potpisivanja sporazuma, zahvalio na dobrodošlici i rekao da se nada da će "investicije uroditi plodom".

- Smatramo da možemo ponuditi dobre tehnologije i procese u poljoprivrednoj proizvodnji. Imamo politiku da u svoje poslovanje uključimo lokalna poljoprivredna gospodarstva i farmere kako bi zajednički dalje raditi na poboljšanju poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednu proizvodnju koju planiramo pokrenuti bazirat će se na ekološkoj proizvodnji, što će dovesti do smanjenja utjecaja na klimatske promjene“, rekao je Kapur u svojem govoru.

Sporazum, točnije neobvezujući Memorandum o razumijevanju, s Indijcem je potpisao gradonačelnik Petrinje Dumbović u prostorijama gradske uprave.

- Za razliku od bilo kojeg dijela Hrvatske, Grad Petrinja ima odluku da sve i jedan kredit kojeg dignete, mi ćemo plaćati kamatu, komunalna infrastruktura je nula kuna. Što se tiče svih ostalih komunalnih davanja, doprinosa za bilo kakve objekte, to je nula kuna za proizvodna zanimanja. Kamate sufinanciramo od nula do pet posto za kredite“, obećao je Dumbović Kapuri.

Vezano za lokaciju, Kapur je razgledao nekoliko lokacija na području Petrinje, preciznije područje Donje Bačuge, Gornje Bačuge, Jošavice i Šušnjara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 23:57