Riječka rafinerija

Ina s Kinteics Technology potpisala ugovor vrijedan 3,3 milijarde kuna

Izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka jedna od najvećih investicija u povijesti kompanije u Hrvatskoj
 Ivica Brusić / HANZA MEDIA

Ina je s talijanskom tvrtkom KT - Kinetics Technology u petak potpisala ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, vrijednost tog ugovora je više od 3,3 milijarde kuna, dok je cijela investicija u taj projekt oko 4 milijarde kuna, izvijestili su iz Ine.

"Prvi je to korak ka realizaciji projekta nakon što su prošli tjedan Upravni i Nadzorni odbor Ine donijeli odluku o investiciji, uz podršku Vlade Republike Hrvatske i MOL-a kao dva najveća pojedinačna dioničara", navodi se u priopćenju.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon i član Uprave Ivan Krešić te Pierroberto Folgiero, glavni direktor kompanije KT - Kinetics Technology, koja će biti glavni izvođač radova, a na potpisivanju je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Fasimon u priopćenju podsjeća da je izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka jedna od najvećih investicija u povijesti kompanije u Hrvatskoj, zbog čega su pomno proučene i analizirane sve pristigle ponude i detalji.

"Vjerujem da je kompanija KT najbolji izbor za ovaj projekt s obzirom na njezino iskustvo u ovom području te stručno znanje kojim raspolažu. Ne sumnjam da će suradnja biti odlična te da će radovi teći po planu i postrojenje biti izgrađeno do 2023. godine", izjavio je Fasiomon.

"Sretni smo zbog ove važne akvizicije u Europi i to kod prestižnog klijenta poput Ine. Ova akvizicija osnažuje suradnju Ine i KT-a koja je započela 80-ih te osnažuje prisutnost KT-a u strateškoj zemlji kao što je Hrvatska", ističe Pierroberto Folgiero.

Kako se pojašnjava u priopćenju, KT - Kinetics Technology međunarodna je kompanija sa sjedištem u Italiji, specijalizirana za usluge u rafinerijskoj i petrokemijskoj industriji. Kompanija je dio Maire Tecnimont Grupe, a zahvaljujući bogatom iskustvu i stručnosti u industriji za preradu ugljikovodika i značajnim referencama u području postrojenja za obnavljanje sumpora, prerade plina, proizvodnje vodika i sintetizma, procesnih jedinica rafinerije i isporuke procesnih grijača uspješno realizira razne projekte na svjetskoj razini. KT djeluje kao dobavljač vlasničkih tehnologija i kao EPC (inženjering, nabava, izgradnja) izvođač u kemijskim i naftno-plinskim kompleksima.

S obzirom na to da je izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka kompleksan i sveobuhvatan projekt, u njegovoj provedbi će uz KT sudjelovati i velik broj specijaliziranih kompanija što uključuje i brojne podizvođače iz Hrvatske, ističu iz Ine.

Podsjećaju kako će se, zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije poboljšati te će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Proizvodnja će, kako ističu iz Ine, pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:07