Ina ostaje u Krajinapetrolu

Ina odbila Nes i ostaje suvlasnik banjalučkog lanca benzinskih crpki Krajinapetrol

Nes je za dionicu Krajineptrola ponudio 0,81 konvertibilnu marku ili tri kune i 14 lipa
Inina benzinska pumpa
 Robert Fajt / CROPIX

Ina je odbila javnu ponudu banjalučke tvrtke Nes za prodaju dionica lanca benzinskih crpki Krajinapetrol u kojoj naša najveća kompanija ima 9,7 posto vlasništva. Ponudu Nesa, prema današnjem izvješću na Banjalučkoj burzi, odbili su i drugi veći dioničari Krajinepetrola.

- Za vrijeme trajanja javne ponude Nesa deponirano je 3.556 dionica Krajinepetrola, što predstavlja 3.556 glasova u skupštini Krajinepetrola ili 0,026 posto od ukupnog broja glasova – izvijestila je Banjalučka burza, dodajući kako udio Nesa u dioničkoj strukturi Krajinepetrola sada iznosi 32,27 posto.

Nes je za dionicu banjalučkog lanca benzinskih crpki u javnoj ponudi izrazio spremnost platiti 0,81 konvertibilnu marku ili tri kune i 14 lipa. Uprava Krajinepetrola zauzela je stajalište da su razvojni planovi preuzimatelja izneseni u javnoj ponudi u skladu s planovima Krajinepetrola, ali je ponuđeni cijenu otkupa označila preniskom.

Budući je dio članova Uprave Krajinepetrola izdvojio svoja mišljenja o ponudi Nesa iz spomenutog stajališta koje je usvojeno većinom glasova, banjalučka burza zatražila je tijekom prošlog tjedna dodatna pojašnjenja iz Krajinepetrola koja su joj i dostavljena.

Kao polazište u određivanju ponuđene cijene otkupa dionica Krajinepetrola, Nes je uzeo prosječnu cijenu trgovanja spomenutom dionicom u posljednjih šest mjeseci na banjalučkoj burzi od 0,61 konvertibilne marke. Ponuđena cijena manja je od nominalne unesene u temeljni kapital društva i iznosi konvertibilnu marku, odnosno tri kuna i 82 lipa za dionicu.

Najveći udio vlasništva u Krajinipetrolu, uz Nes i Inu, ima javni Akcijski fond Republike Srpske, 42,26 posto, a više od tri posto vlasničkog udjela imaju još dva institucionalna ulagača, mirovinski PREF fond iz Banja Luke i Fond za restituciju Republike Srpske.

Odluka Ine da ne prihvati javnu ponudu Nesa dolazi u trenutku kada naša najveća kompanija vrši dubinsko ispitivanje poslovanja Krajinepetrola uz dozvolu Ministarstva energetike Republike Srpske. Uz to, Ina u brojnim sudskim postupcima potražuje benzinske crpke koje je preuzeo Krajinapetrol po raspadu Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:54