Daljnji razvoj

Impol - TLM u pogon pušta novu proizvodnu liniju Salico

Kombinirana razrezna linija Salico, namijenjena je obradi aluminijskih svitkova od 0.5 do 6 milimetara debljine
Ilustracija
 A. BARANIĆ /

U srijedu, 8. svibnja 2019. godine u Impol - TLM- u bit će održana svečanost puštanja u pogon nove linije Salico za razvoj proizvoda za automobilsku industriju i uručenja certifikata sa standardom EN 9 100, koji je podloga za razvoj avio - industrije u ovoj tvrtki. Nova linija predstavlja proširenje proizvodnog programa Hladne valjaonice te omogućava proizvodnju cijelog spektra novih proizvoda koji su namijenjeni industrijskim kupcima i specijaliziranim tržištima u automobilskoj i avio industriji, a vrijednost projekta iznosi 6, 5 milijuna eura.

Svoju potvrdu ovom događaju dao je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva Republike Slovenije, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj te brojni drugi uzvanici.

Kombinirana razrezna linija Salico, namijenjena je obradi aluminijskih svitkova od 0.5 do 6 milimetara debljine, maksimalne širine 1.600 milimetara. Linija ima škare za uzdužno razrezivanje do maksimalno 40 rezova pri čemu je najuži 40 milimetara širine. Linija može proizvoditi glatke limove u paketima do dužine šest metara te obavljati kombinirano razrezivanje pri čemu se mogu proizvesti limovi širine 400 mm. Maksimalna brzina linije je 200 metara u minuti.

Građevinski radovi su započeli u kolovozu 2018. godine, a montaža je krenula u studenom 2018 godine. Hladne probe su završene u travnju ove godine te će se uskoro početi obrađivati prvi svitkovi.

Impol je bez ove investicije u Šibeniku do sada uložio oko 101 milijun eura. Najprije je za dobivanje bankovnih sredstava, a posebno za otkup potraživanja od Jadranske banke, HBOR-a, HPB-a i Adriala plus, izdvojio 26,9 milijuna eura. Za investicije u 2016. godini izdvojeno je 7,8 milijuna eura, u 2017. godini 12,9 milijuna eura, a za investicije u 2018. godini izdvojeno je 2,5 milijuna eura. Tvrtka je ukupno za investiciju izdvojila 50,1 milijun eura, dok su ulaganja u kratkotrajnu imovinu uglavnom u zalihe i potraživanja iznosila 51 milijun eura.

U planovima Impola je da na lokaciji Šibenik izgradi novu ljevaonicu blokova najviših kvaliteta, godišnjeg kapaciteta oko 50.000 tona, opremljena po Best Available Technologies i u skladu IPPC direktivama. Procijenjena vrijednosti projekta odnosno ulaganja je oko 22 milijuna eura. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:07