Upozorenje švedskog giganta

IKEA neće tužiti zbog zabrane rada nedjeljom, ali upozorava: 'Postoji opravdana bojazan'

Imamo opravdanu bojazan od novih zabrana rada nedjeljom, kažu u hrvatskoj IKEA-i
IKEA Zagreb
 Sandra Šimunović / Hanza Media

Odluka Ustavnog suda o neustavnosti zabrane rada nedjeljom u trgovini koju je Stožer civilne zaštite donio 24.travnja ove godine, zasad nije povukla za sobom najave tužbi domaćih trgovačkih centara i lanaca za naknadu štete. No, kako smo utvrdili kontaktirajući dio centara i lanaca, dio velikih trgovaca gubi strpljenje s lutanjima državne politike oko rada nedjeljom.

- Lidl Hrvatska neće tražiti odštetu na temelju spomenute odluke Ustavnog suda – poručeno nam je iz jednog od najvećih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu, a na istome tragu je informacija koju smo dobili iz Konzuma. Naime, iz Konzuma su nam povodom odluke Ustavnog suda o neustavnosti zabrane rada nedjeljom rekli kako će u 'cilju zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika i kupaca nastaviti poštovati sve odluke zakonodavnih tijela i nadležnih institucija'.

- Svoje poslovanje ćemo i dalje po potrebi prilagođavati eventualnim novonastalim okolnostima – ističu u Konzumu.

Izuzetno kompleksna tema


Kad su u pitanju stajališta trgovačkih centara o pravorijeku Ustavnog suda da je zabrana rada nedjeljom iz travnja ove godine bila neustavna, dio uprava centara koje smo kontaktirali ovim povodom zatražilo je vrijeme za proučiti odluku Ustavnog suda kako bi, najavljuju, mogli donijeti odluke o daljnjim koracima.

- S obzirom da je navedena odluka Ustavnog suda donesena u ponedjeljak i da se radi o izuzetno kompleksnoj temi, u ovom trenutku ne možemo davati komentare ni na samu Odluku, a ni na naše daljnje korake koji će potencijalno iz nje proizaći. U komunikaciji smo s vlasnicima shopping centara kojima upravljamo, ali je prerano za bilo kakve konkretne komentare – poručeno nam je iz Uprave City Centra One koji ima trgovačke centre u Zagrebu i Splitu.

Ni u IKEA-i, kako doznajemo, zasad ne razmatraju tužbu slijedom odluke Ustavnog suda da je Stožer za civilnu zaštitu neustavno zabranio rad nedjeljom, ali, kako nam je poručeno iz hrvatske robne kuće tog švedskog giganta, pažljivo prate daljnji razvoj situacije oko moguće zabrane rada nedjeljom.

Opravdana bojazan

- IKEA je međunarodna tvrtka koja svugdje posluje u skladu s postojećim zakonima te svakako poštujemo sve zakonske odredbe u Hrvatskoj. Također, nastojimo i uvijek ćemo nastojati ostvariti što bolju suradnju sa svim razinama vlasti kako bi naše sveukupno poslovanje bilo na dobrobit cijele zajednice u kojoj poslujemo. U tom smislu, nemamo namjere vlastitom inicijativom ulaziti u sudske sporove, ali pažljivo nastavljamo pratiti razvoj ove teme budući da imamo opravdanu bojazan kako bi nove zabrane rada nedjeljom ili ograničavanja rada nedjeljom mogle utjecati na smanjenje radnih mjesta – ističu u IKEA-i, koja ima naglašenu posjećenost kupaca upravo nedjeljom, a za rad tim danom njezini su djelatnici, kako nam je skrenuta pozornost iz IKEA-e, plaćeni 35 posto više od redovnog rada.

Donijevši, kako se pokazalo, neustavnu travanjsku odluku o zabrani rada nedjeljom u trgovinama u trajanju od mjesec dana, Stožer za civilnu zaštitu obrazložio ju je epidemiološkim razlozima, odnosno potrebom sprječavanja širenja koronavirusa. Ustavni sud, međutim, zauzeo je stajalište da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana, nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36