Naglasak na energetici

IFC u fiskalnoj 2018. povećao ulaganja na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi na 2 mlrd. USD

Među ključnim projektima su solarni paneli u Egiptu i "zelene obveznice" u Libanonu
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Međunarodna financijska korporacija (IFC), investicijska ruka Svjetske banke, povećala je ulaganja u ratovima pogođenoj regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Kako su priopćili iz IFC-a, vrijednost njegovih ulaganja u toj regiji u fiskalnoj je 2018. godini, koja je zaključena 30. lipnja, dosegla rekordnih dvije milijarde američkih dolara. Od tog iznosa, IFC je osigurao nešto više od milijardu USD, dok je ostatak novca osiguran u suradnji s drugim ulagačima. Rezultat tih ulaganja je, među ostalim, otvaranje više od 119.000 radnih mjesta na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, priključivanje na struju oko pola milijuna ljudi i proširenje zdravstvene zaštite u regiji za dodatnih 2,9 milijuna ljudi, hvale se u IFC-u.

Među ključnim projektima IFC-a na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi u prošloj financijskoj godini su gradnja solarnih panela u Egiptu, što je projekt vrijedan 653 milijuna USD, zatim izdavanje prvih "zelenih obveznica" u Libanonu i regiji u cjelini, te projekt solara u Gazi, na autonomnom palestinskom području. IFC je 269 milijuna USD usmjerio i u irački Zain, koji je najveći mobilni operator u toj zemlji, a novac je namijenjen obnovi iračkog telekomunikacijskog sektora. Značajan dio aktivnosti IFC-a u regiji odnosi se i na pružanje savjetničkih usluga, s ciljem jačanja poduzetničke klime, poticanja poduzetništva, modernizacije infrastrukture, poboljšanja pristupa malih tvrtki financijskim izvorima i borbe protiv klimatskih promjena, kao i ravnopravnosti spolova.

U fiskalnoj 2019. godini IFC se, najavljuju u toj financijskoj instituciji, namjerava fokusirati na nova tržišta u turbulentnoj regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Posebno će im u fokusu biti inovacije i projekti iz energetskog sektora, kao i jačanje pristupa malih i srednjih tvrtki financijskim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:49