Poslovni rezultati

Iako su im pali prihodi, Tesla tromjesečje zaključila s dobiti od 143 milijuna dolara

Američki proizvođač električnih automobila u trećem je tromjesečju poslovao s dobiti zahvaljujući osjetno nižim troškovima
Elon Musk
 Mike Blake / REUTERS

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je u trećem fiskalnom tromjesečju poslovao s dobiti zahvaljujući osjetno nižim troškovima.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom kompanija je zabilježila dobit od 143 milijuna dolara. Iako je rezultat nadmašio očekivanja na tržištu, više je nego upola manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Prihodi su pali gotovo osam posto, na 6,3 milijarde dolara.

U kompaniji navode da su smanjili troškove 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zahvaljujući poboljšanoj efikasnosti i smanjenim proizvodnim i materijalnim troškovima.

Prošle su godine uveli agresivne mjere smanjenja troškova, ukidajući tisuće radnih mjesta i smanjujući rashode u više stavki. Dodatni im je motiv za smanjenje troškova razvoj gigatvornice u Europi i planovi za proizvodnju novih modela kamiona, kamioneta i terenaca i rad na automatizaciji vožnje.

Tesla još nije zaključio poslovnu godinu s dobiti, ali je pozitivno poslovao u posljednja dva tromjesečja 2018. godine.

U poslovnom izvješću objavljenom u srijedu istaknuli su da očekuju da će bilježiti dobit u predstojećem razdoblju, uz "moguće privremene iznimke" u razdobljima obilježenim pokretanjem novih proizvoda.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom isporučili su 97 tisuća vozila, samo dva posto više nego u prethodna tri mjeseca. U cijeloj 2019. trebali bi ih isporučiti više od 360 000, u skladu s važećim procjenama.

Računaju na veliki uspjeh u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, gdje na njihovu prodaju trenutno utječe američko-kineski trgovinski sukob.

Istaknuli su da su već pokrenuli pokusnu proizvodnju u tvornici u Šangaju, dodajući da još čekaju vladine dozvole za pokretanje proizvodnje u punom opsegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:08