SPIN VALIS

I u kriznoj godini 12,5 milijuna eura ulaganja

U Centar kompetencija ulažu 12,5 milijuna eura i angažirali su desetak najboljih hrvatskih dizajnera koji rade na novoj kolekciji namještaja
 Vlado Kos/Cropix

U ovoj dosta teškoj godini najvažnije je da smo zadržali sve radnike i likvidnost te da ćemo i proširiti investicije kako bismo zadržali konkurentnost prije svega na inozemnom tržištu - istaknuo je Zdravko Jelčić, dugogodišnji predsjednik Uprave, a od ove godine predsjednik Nadzornog odbora požeške tvrtke Spin Valis. Prema njegovoj procjeni, ove godine ostvarit će nešto manje prihode u odnosu na prethodnu godinu.

Održana stabilnost

- U svakom slučaju, održane su i stabilnost i puna zaposlenost. Tijekom proljetnih mjeseci koristili smo i Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta, što je bilo jako važno za proizvodne tvrtke u to vrijeme kako bismo očuvali likvidnost. U narednom razdoblju također je potrebno na sve moguće načine očuvati likvidnost zdravih tvrtki. Jedna od opcija je i da HBOR bude fleksibilniji. Primjerice, da ima veću mogućnost direktnog kreditiranja, uz kolaterale i jamstva-garancijske sheme, tako da država uzima direktno u kolateral kapital tvrtke - ističe Jelčić i dodaje kako je razvijenijim zemljama praksa da se direktno kreditiraju tvrtke koje imaju perspektivu i nacionalno su važne.

image
Zdravko Jelčić
Vlado Kos/Cropix

U Spin Valisu je trenutačno u tijeku nekoliko investicija, od kojih su najznačajnija investicija u Centar kompetencija te dovršetak investicije u Kogeneraciju 2. Projekt Kogeneracije 2 s LED rasvjetom i solarnom elektranom vrijedan je oko pet milijuna eura i upravo se dovršava. Što se tiče Centra kompetencija, dovršen je objekt koji bi trebao biti opremljen do kraja godine, uključujući i robote i opremu za Industriju 4.0.

Spremni za Industriju 4.0

- Iduće godine krećemo u eksperimentalni razvoj i proizvest ćemo prototipove proizvoda. U sklopu projekta angažirali smo desetak najboljih hrvatskih dizajnera namještaja koji već rade na novoj kolekciji namještaja - najavljuje Jelčić. Iako projekt traje pet godina, Jelčić napominje da su već tijekom ove godine pokrenuli dobar dio zacrtanih ciljeva projekta.

- Prethodna godina potrošena je na procedure i natječaje, ovo je druga godina, tako da bi projekt trebao biti potpuno dovršen do kraja 2023. Investicija je vrijedna oko 12,5 milijuna eura. U Cekomu su nam partneri dvije lokalne tvrtke, jedna radi metalne proizvode, a druga tapeciranje - otkriva Jelčić.

image
Vlado Kos/cropix

Spin Valis je u ovoj krizi zadržao svoja tržišta i kupce.

- Cilj nam je održati se na globalnom tržištu i pronaći nove kupce u višem cjenovnom razredu. Naš strateški cilj je razviti vlastiti brend te ući u nove tržišne niše - zaključio je Jelčić.

Manja potražnja za sirovinom pa nema ni pritiska na cijene

Kontrakcija

Kriza zbog globalne pandemije koronavirusa prilično je pogodila hrvatsku drvnu industriju. Kako je drvna industrija veliki izvoznik, a tržišta su doživjela kontrakciju od primarnih pa do finalnih proizvoda, svi trpe posljedice

Potražnja i cijena

Potražnja za sirovinom je smanjena, a smanjen je i pritisak na cijenu i količinu, tvrde proizvođači drvnog namještaja.

Bukva i izvoz

Glavna tržišta za bukvu su Egipat i Daleki istok. U ovoj situaciji sve narudžbe stale pa su se, kako pokazuju preliminarni podaci, veliki izvoznici proizvoda od bukve prvi našli na udaru. Samim tim Hrvatske šume nemaju pritisak na sirovinu, čega smo sve donedavno bili svjedoci. Nii cijena na licitacijama najtraženijeg hrasta ne ide više puno iznad početne cijene.

Ugovori s Hrvatskim šumama

Hrvatske šume imaju ugovore s oko 360 proizvođača a ako proizvođači ne povlače ugovorene količine trupaca, onda im mogu raskinuti ugovor. Zato proizvođači poštuju ugovore kako ne bi dugoročno ostali bez sirovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:32