Skywalk

I CEMEX Hrvatska dio je jedinstvenog projekta na liticama Biokova

Projekt Novi Adrion usmjeren je na podizanje razine očuvanja prirodne baštine i organizaciju održivijih modela posjećivanja
CEMEX na izgradnji Skywalka
 Cemex

Najreprezentativniji dio projekta Novi Adrion, usmjerenog na promicanje održivog korištenja prirodne baštine Parka prirode Biokovo, bit će vidikovac Skywalk, šetnica sa staklenom plohom na visini od 1.228 metara s koje će pucati pogled na makarsko primorje, ali i na planinski ponor pod nogama. U Hrvatskoj jedinstveni Skywalk, za koji se predviđa da će biti dovršen do proljeća 2020., predstavlja okosnicu nove ponude ovog parka prirode za njegove posjetitelje, kojih godišnje ima više od 50 tisuća. Projekt Novi Adrion usmjeren je na podizanje razine očuvanja prirodne baštine i organizaciju održivijih modela posjećivanja, kojima će se smanjiti broj individualnih, a povećati broj skupnih posjeta te povećati sigurnost i educiranost posjetitelja Parka prirode Biokovo. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a partneri nositelja projekta Javne ustanove Park prirode Biokovo su Javna ustanova Makarska razvojna agencija-MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS.

Cemex
CEMEX-ovi strojevi na izgradnji Skywalka

Već izgrađena betonsko-čelična platforma u obliku potkove površine 40 metara četvornih, sada čeka postavljanje zaštitne ograde i podne plohe izrađene od višeslojnog sigurnosnog stakla. Šetnja ovom platformom koja izlazi 12 metara izvan ruba litice omogućit će posjetiteljima jedinstven doživljaj ekstremne šetnje, ali u kontroliranim uvjetima, s nezaboravnim pogledom na more, nebo i planinske obronke.

„Osim jedinstvene konstrukcije i gradnje nad ponorom od kojeg staje dah u izvođenju Degal Tehnike, poseban izazov ovog projekta koji smo izveli u suradnji s logističkim partnerom, tvrtkom Gruda, za nas je bila i doprema betona na lokaciju. Naime, vožnja od naše betonare do lokacije vidikovca traje dva i pol sata po vrlo zahtjevnoj prometnici, stoga se s pravom možemo pohvaliti vrhunskom logističkom izvedbom. Što se tiče vrste betona, platformu gradi 78 metra kubična betona klase C35/45 otpornog na mraz i sol, a do kraja projekta ugradit će se 170 metara kubičnih ovog betona“ “, rekao je Miro Kronja, voditelj kontrole kvalitete CEMEX-a Hrvatska.

Cemex
CEMEX na izgradnji Skywalka

Park prirode Biokovo je jedan od 11 parkova prirode u Hrvatskoj, a obuhvaća istoimeni planinski masiv. Najviši vrh parka, Sveti Jure s 1.762 metra nadmorske visine, ujedno je i najviši vrh planine Biokovo te treći najviši vrh u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 00:03