Digitalizacija poslovanja

Hrvatski Telekom predstavio EDI, uslugu s kojom svi papirnati računi postaju prošlost

Od 1. srpnja 2019. svi će sudionici javne nabave javnim naručiteljima morati slati e-račune
Ilustracija
 HT // PRESS

S ciljem smanjenja papirologije, uštede u poslovanju te ubrzanja samog procesa izdavanja, slanja i primanja računa, Hrvatski Telekom za poslovne je korisnike razvio uslugu EDI.

Budući da je Europska unija procijenila da će uvođenjem e-računa uštedjeti čak 423 milijuna eura, od 1. srpnja ove godine svi će sudionici javne nabave biti obvezni slati račune javnim naručiteljima u elektroničkom obliku.

Novom će HT-ovom uslugom taj prelazak biti olakšan. Kako navode iz kompanije, u Hrvatskoj je lani izdano visokih 2,6 milijarde računa, dok volumen javne nabave u Lijepoj našoj iznosi 44 milijarde kuna. Uz pomoć EDI-ja više neće biti potrebe za tiskanjem, arhiviranjem i slanjem poslovnih dokumenata, a time će se, naravno, trošiti neusporedivo manje papira nego ranije i uštedjeti. Uz to, ovime se i smanjuje mogućnost ljudske pogreške prilikom kreiranja i slanja dokumenta na minimum.

- Elektronička razmjena dokumenata temelj je uspješnijeg i boljeg poslovnog odnosa između klijenta i dobavljača, a tvrtke koje u svom poslovanju koriste EDI brže su i pouzdanije te je s njima lakše surađivati. Prelaskom s papirnate razmjene poslovnih dokumenata na elektroničku čini se prvi korak prema digitalizaciji poslovanja i smanjenju papirologije - kazao je Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika u Hrvatskom Telekomu.

Uslugu EDI Hrvatski je Telekom razvio u suradnji s Combisom, a sama usluga je namijenjena tvrtkama koje posluju s drugim poslovnim subjektima, ali i onima koje sudjeluju u poslovima javne nabave te je prilagođena kompanijama svih veličina.

Kako bi više saznali o samoj usluzi, njenim prednostima i kako se koristi te koje promjene Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi unosi, HT će u petak organizirati besplatni seminar za sve zainteresirane i potencijalne korisnike EDI-ja. Budući da je broj mjesta ograničen, potrebna je prijava koja je moguća ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:23