Rekorderi ukrcaja

Hrvatski rekorderi prijevoza teških tereta isporučili još dvije mega sekcije za Talijane

Radi se o sekcijama centralnog i pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine preko 900 tona čelika
Nova isporuka Brodosplita za grupaciju Fincantieri
 Brodosplit

Nakon nedavne isporuke sekcije pramčanog dijela brodskog trupa i stjecanja epiteta neslužbenog rekordera najvećeg prijevoza teških tereta u Hrvatskoj, u Brodosplitu su izveli novi pothvat. Ukrcajem na baržu obavljen je ukrcaj s 3 linije samohodnih modularnih transportera i transport dvije mega sekcije za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji.

Radi se o sekcijama centralnog i pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine preko 900 tona čelika opremljenih raznim cjevovodima, vertikalnim komunikacijama, strojevima i uređajima, elementima veza i sidrenja, prolazima za energetiku i automatiku, grotlima i bokaportama. Jedna od sekcija oznake H2 jest sekcija dužine 23 metra, širine 33 i visine sedam metara te težine 392 tone, dok je druga sekcija megablok oznake Y3 sekcija dužine 29 , širine 30 i visine 12 metara te težine 520 tona.

Brodosplit
Nova isporuka Brodosplita za grupaciju Fincantieri

Dakle mega blok središnjeg dijela broda i ima četiri palube, a na montažu na brod u doku ide direktno s barže kojoj se transportira u Monfalcone. Na sekciji su odrađene pripreme za montažu putničkih kabina koje se nakon montaže mogu odmah montirati po palubama.

Brodosplit
Centralni i pramčani dio trupa broda

Ukrcaj je obavljen horizontalno navlačenjem na baržu s tri linije samohodnih modularnih transportera velike nosivosti , svaka pojedinačno s 20 osovina, a obavili su ga Brodosplitovi transporti i plovne dizalice koji su se specijalizirali za ovakvu vrstu transporta i manipulacija s ekstremno teškim teretima na kopnu i na moru.

Brodosplit
Nova isporuka Brodosplita za grupaciju Fincantieri

„DIV grupa ima jedan od najvećih inženjerskih potencijala u Hrvatskoj, odnosno više od 350 inženjera koji su generator razvoja u industriji kojoj smo na čelu. Brodovi koje mi gradimo prepoznatljiv su hrvatski proizvod, usudio bih se reći i jedini koji je vidljiv i prepoznatljiv globalno.“, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Brodosplit
Centralni i pramčani dio trupa broda

Isporuka je nastavak je višegodišnje suradnje s jednom od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, grupacijom Fincantieri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 23:11