Žele niže cijene i duže rokove

Hrvatski drvni klaster upozorava: Razdoblje rasta je prošlo, kreće stagnacija, a onda pad

Dobra je vijest jedino to da se nastavlja rast proizvodnje namještaja, a namještaj je sve veći hrvatski izvozni adut
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

Najave stručnjaka počele su se ostvarivati. Krajem prošle i početkom ove godine, naime, drvna industrija počela se suočavati sa stagnacijom, pa čak i padom, a razlog tome su kretanja na svjetskom tržištu, koja se prelijevaju i na Hrvatsku, u ovom konkretnom slučaju na hrvatsku drvnu industriju.

Upozorenje je to koje je danas poslao Hrvatski drvni klaster, u kojem otkrivaju da je obujam narudžbi od hrvatske drvne industrije, prema najnovijim podacima, pao za četvrtinu, a pale su i cijene drva. Uz to, podaci državne statistike pokazuju da je u prosincu prošle godine došlo do pada u preradi drva i smanjenja zaposlenosti, dok industrija drva, s druge strane, i dalje bilježi rast.

- Navedene oscilacije su povezane s kretanjima na globalnim tržištima i dovele su do trenutnog smanjenja cijena od preko 20 posto te do manjeg obima narudžbi od čak 25 posto - poručio je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

U Hrvatskom drvnom klasteru dodaju i kako podaci DZS-a pokazuju da je industrijska proizvodnja u segmentu drvne industrije u prosincu pala 5,9 posto na godišnjoj razini. Smanjila se i zaposlenost, te istodobno rastu zalihe gotovih proizvoda. Dobra je vijest jedino to da se nastavlja rast proizvodnje namještaja, a namještaj je sve veći hrvatski izvozni adut. Unatoč tome, u Hrvatskom drvnom klasteru ističu kako je "doba konjunkture iza nas te da hrast više nema poziciju zlatne sirovine".

U Hrvatskom drvnom klasteru i Udruzi za biomasu Crobiom stoga traže pomoć od Hrvatskih šuma: tom su javnom poduzeću uputili prijedlog mjera koje bi, kako tvrde, trebale amortizirati tržišni udar, kojem su najviše izloženi proizvođači primarnih pilanskih proizvoda i energetskog drva. Za energetsku sirovinu, primjerice, Hrvatskim šumama predlažu smanjenje nabavnih cijena za 15 posto, ali i produljenje rokova plaćanja sa 60 na 90 dana. Upozorili su i na, kako kažu, brojne nelogičnosti u maloprodaji drva, s obzirom da se po sadašnjem modelu osiguravaju niže cijene drva za građanstvo od onih u veleprodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:27