Novo priznanje

Hrvatski dizajner poznat po spektakularnim svjetlosnim projektima dobio prestižnu nagradu

Hrvatska kompanija Skira osvojila je prestižnu IES nagradu u SAD-u za dizajn rasvjete ruskog Evolution Towera
Evolution Tower
 Evolution Tower

Hrvatska kompanija Skira osvojila je prestižnu IES nagradu u SAD-u za dizajn rasvjete ruskog Evolution Towera. Skira je dobila jednu od samo 18 nagrada koje su ove godine dodijeljene u 200 različitih kategorija, a riječ je o jedinom projektu nagrađenom u kategoriji energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

- Bilo nam je iznimno važno da projekt bude tehnološki napredan i energetski učinkovit i ponosni smo što možemo doprinijeti promociji naše domovine i u ovako specijaliziranom segmentu kao što je dizajn rasvjete u arhitekturi – kazali su u Skiri.

Velebni moskovski Evolution Tower sjedište je korporacije Transneft, najveće globalne kompanije za distribuciju energije, a taj neboder svijetli prema zamislima svjetski poznatog Hrvata, dizajnera rasvjete i vlasnika nagrađene kompanije, Deana Skire, koji je domaćoj javnosti najpoznatiji po svjetlećim dizalicama u Puli.

Pula, 040514.

Drugi Visualia festival odrzao se veceras u Puli. Zapoceo je na Portarati  podjelom besplatnih svjetlecih prstenova za sve gradjane, zatim su nakon svecanog otvorenja nastupli LED Drummersi koji su povorku poveli sve do  Foruma. Tu su se  Lords of Lightning iz Londona poigrali teslinim visokim naponom. Na zvoniku katedrale u Kandlerovoj  ulici Jean Sambolec&Anja Ladavac izveli su 3D video mapping da bi se oko 22 sata i 30 minuta i zvanicno upalile Uljanikove svjetlosne dizalice koje je osvjetlio Dean Skira dizajner svjetla.

Foto: Danijela Peracic / CROPIX
Danijela Peracic / CROPIX / CROPIX
Uljanikove svjetlosne dizalice koje je osvjetlio Dean Skira dizajner svjetla

Ipak, njegov potpis nose i brojni drugi spektakularni svjetlosni projekti u Hrvatskoj i inozemstvu.

Damir Fabijanić
Skira se poigrao i s osvjetljenjem svoje kuće u Puli, koju je i nazvao “House of Light”, odnosno “Kuća svjetlosti”

Sustav koji su Skira i njegov tim implementirali na Evolution Toweru troši čak četiri puta manje energije od europskih normi, pojasnili su, a taj se princip može primijeniti i na čitave gradove koji bi tako “doista postali energetski učinkoviti i povoljno utjecali na održivi razvoj lokalnih zajednica uz bitno smanjenje svjetlosne buke i onečišćenja”, tvrde.

Inače, IES nagradu dodjeljuje Međunarodno udruženje inženjera svjetlo tehnike (Illuminating Engineering Society) koje okuplja više od 8.000 članova, odnosno stručnjaka s naprednim znanjima o svjetlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:05