'Crno zlato'

Hrvatska među najmanje ovisnima o uvozu nafte u EU: 'Imamo značajne vlastite izvore'

Manju ovisnost o uvozu nafte od nas imale su jedino Rumunjska, koja je uvozom zadovoljavala 61 posto svoje potrošnje tog energenta, i Velika Britanija
Ilustracija, naftno polje
 REUTERS

Premda i Hrvatska ovisi o uvozu nafte, naša zemlja spada među članice EU koje su najmanje ovisne o uvozu 'crnoga zlata', pokazuju novi podaci Eurostata.

Prema tim podacima, Hrvatska je uvozom u 2017. godini zadovoljavala 77 posto svoje potrošnje nafte. Manju ovisnost o uvozu nafte od nas imale su jedino Rumunjska, koja je uvozom zadovoljavala 61 posto svoje potrošnje tog energenta, i Velika Britanija, koja je iz uvoza osiguravala 35 posto svoje potrošnje 'crnoga zlata'. U najboljoj je poziciji Danska, koja je neto izvoznik.

Istodobno, prosječna ovisnost EU o uvozu nafte bila je veća od one u Hrvatskoj, čak 87 posto. Najveći dio članica Unije, njih čak 22, još i više od prosjeka EU ovisi o uvozu nafte. Ta je ovisnost najveća u Estoniji, Malti, Sloveniji i Bugarskoj, te na Cipru, u kojima premašuje 100 posto, što znači da te članice, kako proizlazi iz objašnjenja, euro-statističara, gomilaju zalihe 'crnoga zlata'. S druge strane, Danska je jedina članica EU koja više nafte izvozi nego što uvozi, pokazuju podaci Eurostata.

Manja ovisnost Hrvatske o uvozu nafte od većine drugih članica može se objasniti time što ona dio potreba za naftom zadovoljava iz vlastite proizvodnje. Slično je i s Rumunjskom, kao i s Velikom Britanijom, koja ima značajnu proizvodnju 'crnoga zlata' iz Sjevernog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2024 11:50