Velika akvizicija

Hrvatska M+ Grupa preuzela tursku tvrtku CMC: Vrijednost transakcije 36 milijuna eura

Broj zaposlenih u M+ Grupi ovom se akvizcijom popeo na sedam tisuća
Zvonimir Mršić, predsjednik NO M+ Grupe
 M+ / Samir Ceric Kovacevic

Hrvatska M+ Grupa preuzela je od Mid Europa Partnersa tursku kompaniju CMC, a u zamjenu je Mid Europa dobila 30 posto udjela u objedinjenoj kompaniji, priopćili su jučer iz M+ Grupe.

Turski call centar CMC dosad je bio u vlasništvu Dragon Bidca, kompanije u sastavu Mid Europe. Dragon Bidco je CMC prepustio Meritusu, dijelu M+ Grupe, a zauzvrat je dobio 30-postotni vlasnički udio u Meritus upravljanju, čime je stekao pravo imenovanja jedne osobe u Upravu Meritus upravljanja, dok će preostala tri člana Uprave i dalje imenovati M+ Grupa. Vrijednost transakcije, doznajemo, procjenjuje se na oko 36 milijuna eura.

M+
Mid Europa Partners investira u M+ Grupu

S više od 4000 zaposlenih, CMC, čiji je puni naziv CMC Iletişim ve Çağri Merkezi Hizmetleri, najveći je neovisni izdvojeni kontaktni centar i pružatelj usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj. Njegovim preuzimanjem M+ Grupa, ističe se u priopćenju, dodatno utvrđuje poziciju najvećeg regionalnog centra i pružatelja usluga za eksternalizaciju poslovnih procesa (BPO) i usluga odnosa s korisnicima (CRM) na europskom jugoistoku, a broj zaposlenih penje se na više od 7000.

- Oduševljeni smo činjenicom da smo stekli udio u značajno uvećanom i diverzificiranom regionalnom igraču. Vjerujemo u dugoročne izglede rasta BPO industrije u našoj regiji i globalno. Predani smo našoj budućoj suradnji s M+ Grupom na stvaranju vodećeg regionalnog pružatelja BPO usluga. Fokus objedinjene kompanije bit će na usluživanju najzahtjevnijih međunarodnih kompanija, vodećih u svojim industrijama - poručio je Kerim Turkmen, partner u Mid Europi.

- Snaga nove grupe ogleda se u činjenici da smo ovom transakcijom postali jedan od najvećih privatnih poslodavaca sa sjedištem u Hrvatskoj, s više od 7000 zaposlenika. M+ Grupa sada će usluživati više od 220 klijenata iz 58 zemalja svijeta, uz godišnji prihod koji premašuje 500 milijuna kuna. Naše međunarodno širenje nastavlja se fokusom na akviziciju novih globalnih klijenata i pojačanim izvozom usluga, čime doprinosimo gospodarskom razvitku Hrvatske i cijele regije - istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Nadzornog odbora M+ Grupe.

Samir Ceric Kovacevic
Zvonimir Mršić, predsjednik NO M+ Grupe

Akvizicija turskog CMC-a posljednji je u nizu pothvata M+ Grupe, koju je jučer odobrila i Glavna skupština Meritus ulaganja. U prošloj je godini M+ Grupa izdala nove redovne dionice u vrijednosti od 93 milijuna kuna za dvadesetak novih ulagača, među kojima su sva četiri hrvatska mirovinska fonda, a dionice Meritus ulaganja izlistane su na Zagrebačkoj burzi. Preuzeli su i većinski udio u Trizmi, vodećem pružatelju BPO usluga u Srbiji, podsjeća se u priopćenju.

Inače, osim pružanja BPO usluga ili outsourcinga i CRM usluga, M+ Grupa bavi se i razvojem informacijskih tehnologija te upravljanjem ljudskim resursima. U vlasništvu je nekoliko privatnih ulagača, obveznih i drugih mirovinskih i investicijskih fondova, a sjedište joj je u Zagrebu. Osim u Hrvatskoj, posluje i u Srbiji, BiH i Sloveniji, a od sada i u Turskoj.

Samir Ceric Kovacevic
Darko Horvat, član Uprave i CFO M+ Grupe

Mid Europa Partners vodeći je europski investitor usmjeren na preuzimanja tržišnih lidera s visokim ulaznim barijerama i jakim menadžerskim timovima u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovan je 1999. godine, a dosad je prikupio i upravljao sa 5,2 milijarde eura. Dosad je Mid Europa dovršila 41 investiciju u 18 zemalja, ističe se u priopćenju. Među ulaganjima se posebno ističu ona u mobilne operatere u Austriji (Orange Austria), Slovačkoj (Orange Slovensko) i Češkoj (Oskar Mobil), zatim u telekomunikacijske i kabelske operatere u Poljskoj (Aster), Češkoj (Falcon Group) i Sloveniji (EON/Telemach), kao i u United Group/SBB. U Hrvatskoj je Mid Europa već ulagala, i to u Mlinar. U susjednoj Srbiji ulagala je u Moje brendove, pod čijim su okriljem Bambi, Knjaz Miloš i Imlek. Tu su i ulaganja u druge tvrtke u raznim sektorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 08:40