Udruženje marina

'Hrvatska je u proteklih nekoliko godina postala top destinacija za nautički turizam'

Prihod nautičkih luka u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 857 milijuna kuna, od čega se 72,2 posto odnosilo na iznajmljivanje vezova
ACI Split
 Davor Zunic / Petar Fabijan

Na sjednici Međunarodnoga udruženja marina, koja se održava u Šibeniku i Splitu 3. i 4. lipnja uz domaćinstvo Udruženja marina HGK sudjeluju predstavnici više od 35 nacionalnih udruženja i najsnažnijih svjetskih nautičkih destinacija. Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore od prošle je godine član ICOMIA-je, međunarodnoga tijela koje okuplja nacionalna udruženja pomorske industrije od 1966. godine, ujedno i Međunarodno udruženje marina.ž

- Hrvatska je u proteklih nekoliko godina postala top destinacija za nautički turizam, potvrđuju to i brojke i turisti. Kao domaćini sjednice Međunarodnoga udruženja marina dobili smo i neospornu potvrdu struke - rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Ana Klarić koja je naglasila da sjednica nije samo prilika za promicanje hrvatskoga nautičkog turizma, već i za razmjenu iskustava najbolje prakse, analizu nacionalnih i međunarodne regulative te uvid u trendove.

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak predstavio je hrvatski nautički turizam i istaknuo da je Hrvatska vodeća zemlja na svijetu po broju i potražnji chartera, s flotom od 4300 plovila. „Infrastruktura visoke kvalitete uključuje 142 nautičke luke, 72 marine i 17 tisuća vezova,“ istaknuo je Lisjak. Osvrnuo se i na potrebu usklađivanja regulative marina u Hrvatskoj, točnije Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama te istaknuo potporu ICOMIA-je prošle godine oko pitanja boravišne pristojbe, koja je pomogla kod uspješnih pregovora s Ministarstvom turizma.

- Hrvatska je na nautičkoj mapi s obzirom na ogroman rast nautičkoga turizma. Rast je posljedica dobre infrastrukture, postojećega tržišta chartera i iznimno jakoga nautičkog turizma. Zanimljivo je i promatrati kako se tržište prilagođava novim skupinama klijenata - rekao je predsjednik Međunarodnog udruženja marina i potpredsjednik Udruženja marina Portugala Martinho Fortunato.

- Tematska sjednica je bila uspješna, u pogledu odaziva predstavnika vlasti i marina, kao i zbog tema kojih smo se dotakli. Zahvalan sam što se kroz održavanje kongresa ICOMIA-je u Hrvatskoj mogla okupiti i ova struka radi plodne rasprave. Čestitam Udruženju marina HGK na izvrsnoj organizaciji i povezivanju mreže članica i dionika - rekao je glavni tajnik ICOMIA-je Udo Kleinitz.

Ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 857 milijuna kuna, od čega se 72,2 posto odnosilo na iznajmljivanje vezova. Radi se o povećanju ukupnoga prihoda za 2,7 posto u usporedbi s 2017. te povećanju prihoda od iznajmljivanja vezova za 7,1 posto. Upravo Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija prednjače po prihodima.

Završno s 2018., u nautičkim lukama bilo je 13 617 plovila na stalnom vezu, 1,4 posto više nego prošle godine. Od toga je 86,2 posto bilo na vezu na moru, a 13,8 posto koristilo je mjesto na kopnu. Najveći broj plovila na stalnom vezu dolazilo je iz Hrvatske (44 posto), Austrije (15,8 posto), Njemačke (15,2 posto), Slovenije (5,1 posto) i Italije (4,2 posto).

U 2018. 194 164 plovila bila su u tranzitu, što je pad od 3,8 posto u 2017. Najveći broj plovila u tranzitu dolazilo je iz Hrvatske (47,7 posto), Italije (13,9 posto). Njemačke (12,8 posto), Austrije (6,6 posto) i Slovenije (3,8 posto).

Prvog dana zasjedanja sudionici će obići i tri hrvatske marine: D-Marin Marinu Mandalina u Šibeniku, Marinu Frapa Resort Rogoznica i ACI Marinu Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 23:11