Loša poslovna godina

Gubitak nacionalnog avioprijevoznika u prvih devet ove godine 48,4 milijuna kuna

Operativni prihodi u razdoblju siječanj - rujan bili su 1,4 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani
Ukrcaj putnika u avion, ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Gubitak Croatia Airlinesa (CA) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosio je 48,4 milijuna kuna, dok je samo u trećem tromjesečju domaća aviokompanija ostvarila neto dobit od 41 milijuna kuna, priopćeno je u četvrtak iz CA-a.

"Iako je u drugom i trećem tromjesečju ostvarena dobit, ona nije dovoljna za pokrivanje gubitaka zimskog razdoblja niske potražnje na hrvatskom zrakoplovnom tržištu te je u razdoblju siječanj - rujan 2019.g. ostvaren gubitak iz poslovanja u visini od 30,4 milijuna kuna. S neto rezultatom financiranja krajnji gubitak iznosi 48,4 milijuna kuna", kaže se u priopćenju.

Operativni prihodi u razdoblju siječanj - rujan bili su 1,4 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani, a uz zadržavanje istog broja prevezenih putnika kao i u razdoblju siječanj – rujan 2018.g. i prihodi od putničkog prometa na razini su istog promatranog razdoblja 2018. godine, dodaje se.

U prvih devet mjeseci CA je ukupno prevezao 1.701.571 putnika što je na razini istog razdoblja lani. Za 0,1 postotni bod povećan je putnički faktor popunjenosti, koji je iznosio od 73,8 posto. U međunarodnom redovitom prometu prevezeno je dva posto više putnika, dok je u domaćem redovitom i charter prometu ostvaren manji broj putnika u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

CA-ovi zrakoplovi su tijekom ovogodišnje turističke sezone u redovitom prometu letjeli na 30 međunarodnih i 8 hrvatskih odredišta u 24 države, a pritom su Zagreb izravno povezivali s 24 europska odredišta u 22 države, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 12:10