Manje nego lani

Grupacija Đuro Đaković je u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit od 3,8 milijuna kuna

Ukupni prihod iznosio je 143,6 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani manje za 15,3 milijuna kuna
 Danijel Soldo / CROPIX

Grupacija Đuro Đaković je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit od 3,8 milijuna kuna, što je manja dobit u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 6,9 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke.

Po podacima iz izvješća, u prvom je tromjesečju ukupni prihod iznosio 143,6 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manje za 15,3 milijuna kuna ili za 9,6 posto, dok su ukupni rashodi grupacije smanjeni za 7,9 posto i iznosili su 139,8 milijuna kuna.

EBITDA je ponovno pozitivna u visini od 11,1 milijuna kuna, što čini EBITDA maržu u visini od 7,9 posto.

Usprkos nezadovoljavajućoj strukturi udjela vlastitog kapitala i nedovršenom restrukturiranju društva Đuro Đaković Industrijska rješenja, postignuta EBITDA imala je snažan rast u odnosu na prethodna tri kvartala, odnosno cijelu godinu 2017. kada je EBITDA marža bila 1,5 posto, ističu iz slavonskobrodske grupacije.

Iako su ukupni prihodi manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iz tvrtke naglašavaju povećanje izvoza i bitno drugačiju strukturu izvora prihoda. Dok su u prvom kvartalu 2017. glavninu prihoda činili prihodi segmenta industrija i energetika (više od 50 posto poslovnih prihoda), u 2018. više od 50 posto poslovnih prihoda grupacija ostvaruje u segmentu transporta koji svoje proizvode u potpunosti plasira na tržište Europske unije. S obzirom na trenutnu ugovorenost poslova, ovaj segment očekuje i daljnje povećanje prihoda, ističu iz Đure Đakovića.

Izdvajaju i podatak da je ostvareni prihod od izvoza iznosio 80 milijuna kuna i veći je u odnosu na prethodnu godinu za 24,8 posto, odnosno za 15,9 milijuna kuna.

U priopćenju o tromjesečnim rezultatima iz Đure Đakovića navode kako dodatne mjere procesa restrukturiranja koje su provedene u prvom kvartalu u Đuro Đaković Industrijskim rješenjima još nisu vidljive na financijskim izvješćima te je to društvo ostvarilo negativan ukupan rezultat.

Ostala društva grupacije posluju pozitivno i ostvarila su povećanje prihoda od izvoza te bolje EBITDA marže.

Iz Đure Đakovića ističu kako tijekom 2018. godine, s naglaskom na drugi kvartal, grupaciju očekuje ostvarenje ključnih ciljeva koji su preostali za dovršetak procesa restrukturiranja.

Prvi cilj je, kako navode, dovršetak restrukturiranja društva Đuro Đaković Industrijska rješenja kroz pronalazak strateškog partnera za dio proizvodnog programa.

Drugi cilj je dovršetak procesa poboljšanja strukture izvora financiranja u pasivi bilance promjenom omjera kratkoročnih i dugoročnih obveza učinak kojega bi trebao biti vidljiv na polugodišnje izvješću, ističe se u priopćenju.

"Nakon provedene te dvije mjere Đuro Đaković Grupa će biti spremna na izlazak na tržište kapitala i postizanje dugoročne održive strukture izvora financiranja", navode iz te kompanije.

Ističu i kako proces restrukturiranja grupacije, koji je započeo krajem 2014. godine, operativno završava s drugim kvartalom ove godine, a svi negativni efekti od toga bi trebali biti iskazani do kraja trećeg kvartala.

Iz tvrtke također ističu kako će glavni fokus Uprave kompanije biti na tržišnom nastupu te na financijskom restrukturiranju.

"Uprava u budućnosti očekuje nastavak pozitivnih trendova u poslovanju i postizanje preduvjeta za dugoročno održiv i stabilan rast i razvoj cjelokupne grupacije", zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 22:32