Minusi

Gradovima, općinama i državnim fondovima na raspolaganju beskamatni zajmovi države

Ponuđena pomoć nisu krediti poslovnih banaka, već pomoć za likvidnost državnog proračuna
Zdravko Marić
 CROPIX

Manjkovi u proračunima županija, gradova, općina i državnih fondova nastali kroz mjere pomoći gospodarstvu i građanima pogođenima koronavirusom, moći će se nadoknaditi beskamatnim zajmom kod države prema naputku kojeg je ovih dana objavio ministar financija Zdravko Marić.

- Ovaj se naputak primjenjuje na sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kojima su uslijed odgode plaćanja i obročne otplate, povrata, odnosno oslobođenja od plaćanja poreza na dohodak, prireza porezu na dohodak i doprinosa, sukladno posebnom propisu kojim se uređuje opći porezni postupak, smanjeni prihodi – stoji, među ostalim, u naputku ministra Marića.

Ministarstvo financija objavilo je na svojim internetskim stranicama obrasce za podnošenje zahtjeva za odobravanje beskamatnih zajmova lokalnoj samoupravi i fondovima.

Prema objavi Udruge gradova povodom spomenutog naputka, ponuđena pomoć nisu krediti poslovnih banaka, već privremena pomoć za likvidnost iz državnog proračuna. Visinu kredita ili pomoći, navodi Udruga gradova, utvrditi će Ministarstvo financija prema iznosu odgođenih, reprogramiranih i otpisanih poreznih obveza u lokalnim proračunima te obvezama povrata poreza lokalne samouprave za 2019..

Udruga gradova izvještava svoje članice da će beskamatni zajam za povrat poreza građanima trebati vratiti u roku godina dana. Za način povrata obveze prema državnom proračunu, prema istome izvoru, u dijelu koji se odnosi na oprost poreznih davanja, lokalna samouprava mora pričekati donošenje Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2021..

Kad je u pitanju način povrata zajma za odgođene ili obročne otplate poreznih davanja lokalnoj samoupravi, taj će se dio zajma, prema tumačenju Udruge gradova, vraćati preusmjeravanjem otplata poreznih obveznika u državni proračun.

Naputak ministra Marića predvidio je uplate zajma njegovim korisnicima kroz dvije mjesečne rate. Prve uplate beskamatnih zajmova korisnici očekuju se do kraja tekućeg mjeseca.

Podsjetimo, mogućnost isplate beskamatnih zajmova županijama, gradovima i općinama kao i državnim fondovima, država je unijela u Zakon o izvršavanje državnog proračuna za 2020. u dvama izmjenama tog zakona koje su Vlada i Sabor proveli otkako su u Hrvatskoj zavedene izvanredne mjere zaštite od širenja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:41