Istraživanje

Gotovo tri četvrtine zaposlenih Hrvata očekuje božićnicu i to u iznosu od 2.000 kuna

Više od polovice ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju smatra da je božićnica stvar dobre volje poslodavca, no 47 posto ispitanika vjeruje kako svaki radnik ima pravo na božićnicu
 CROPIX

Gotovo tri četvrtine zaposlenih Hrvata, ili njih 73 posto, ove godine očekuje božićnicu, pokazuju novo istraživanje portala Moj Posao.

Riječ je o većem broju zaposlenih koji očekuju božićnicu nego u prošloj godini, kada je 'božićnu nagradu' dobilo 69 posto zaposlenih u Hrvatskoj. Štoviše, ove se godine radi o najvećem broju zaposlenih u Hrvatskoj koji očekuju božićnicu još od pretkrizne 2007. godine, kada je božićnicu dobilo 77 posto zaposlenih, proizlazi iz rezultata istraživanja.

Najveći dio ispitanika, odnosno njih 91 posto, očekuje božićnicu u novcu, i to, kako pokazuje istraživanje, u prosječnom iznosu od 1.938 kuna. To je za trećinu više nego prošle godine, kada je prosječna božićnica iznosila 1.459 kuna. No, dio ih se nada i božićnici u bonovima ili u poklon paketu. U 2018. je, inače, 82 posto zaposlenika božićnicu primilo u novcu.

Ipak, božićnici se u znatno većoj mjeri nadaju zaposleni u državnom nego u privatnom sektoru. Naime, u državnom sektoru božićnici se praktično, kako pokazuje istraživanje, nadaju svi, dok je udio onih koji rade u privatnom sektoru, a koji očekuju božićnicu, znatno manji i iznosi 69 posto. Veća očekivanja božićnice su u velikim i srednjim tvrtkama, nego u onim manjima, pokazuje istraživanje.

Više od polovice ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju smatra da je božićnica stvar dobre volje poslodavca, no 47 posto ispitanika vjeruje kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati. Kada je riječ o poslodavcima, gotovo tri četvrtine njih smatra da je njena isplata stvar njihove dobre volje, a 28 posto ih vjeruje kako je to pravo svakog radnika. Uz to, poslodavci, pokazuju rezultati istraživanja, smatraju da je božićnica svojevrsni bonus zbog dobrog poslovanja tvrtke, a tri četvrtine ih vjeruje i kako je dobar alat za zadržavanje radnika, dok je za polovicu ona stvar tradicije. Trećina poslodavaca vjeruje kako je ona jedan od načina privlačenja novih radnika.

Zabrinjavajuće je, međutim, na što bi zaposlenici potrošili svoju "13. plaću". Naime, istraživanje pokazuje da bi čak 47 posto njih božićnicu iskoristilo za podmirenje osnovnih životnih troškova, a dodatnih devet posto za podmirenje dugova. Manje od četvrtine ispitanika, njih 24 posto, božićnicu bi iskoristilo za kupnju darova, dok bi 15 posto ispitanika tim novcem "nešto priuštilo".

U istraživanju je, inače, sudjelovalo oko 400 ispitanika, kao i 11 poslodavaca, zaključuje se u priopćenju portala Moj Posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:51