Na prijedlog Uprave

Glavna skupština prihvatila isplatu dividende od 376 milijuna dolara dioničarima MOL-a

Ukupni prihod dioničara MOL-a za 2018. je 142 forinte ili 51 američki cent po dionici
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Skupština dioničara mađarskog MOL-a odlučila je trećinu prošlogodišnje dobiti kompanije ili oko 376 milijuna dolara odvojiti i isplatiti za dividendu dioničarima. Riječ je, prema priopćenju MOL-a, o porastu osnovne dividende za svakog dioničara od 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Uz osnovnu, dioničari MOL-a će podijeliti i dodatnu dividendu zbog dobrog poslovanja kompanije u prošloj godini tako da će im ukupni prihod po toj osnovi iznositi 142 forinte ili 51 američki cent po dionici.

- Financijska 2018. će ostati zapamćena kao uspješna godina, ali i godina prekretnice. Prije godinu dana uložili smo u nove poslove i nove tehnologije koje će postaviti temelje za našu buduću preobrazbu i rast – komentirao je ishod Skupštine dioničara predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Iz poslovnih rezultata u prošloj godini u MOL-u izdvajaju povećanje EBITDA za deset posto, na iznos od dvije milijarde i 690 milijuna dolara, što je, ističu, znatno iznad plana. Kao računovodstveni pokazatelj poslovanja, EBITDA predstavlja dobit prije kamata, poreza i amortizacije te se uzima kao vrlo pouzdan kriterij uspješnosti tvrtki. Povećanje EBITDA MOL-a posljedica je, prema navodima kompanije, povećanih cijena nafte i plina na svjetskom tržištu, kao i povećanih marži od bušotina na polju Catcher u Velikoj Britaniji.

Ostvarivši dobit od milijardi i 100 milijuna dolara u prošloj godini, MOL je ponovio rezultat iz 2017. Lanjski prihod MOL grupe u čijem je sastavu i INA, a ukupno posluje u 30 zemalja, zapošljava 26 tisuća radnika i ima 2000 benzinskih crpki, iznosio je 15 milijardi dolara.

Najveći pojedinačni dioničari MOL-a je mađarska država s 25,2 posto vlasništva, a 9,9 posto dionica u vlasništvu je same kompanije. Zatim, po veličini vlasništva, slijede tvrtka OmanOil iz Budimpešte s 7,1 posto, OTP banka (4,9 posto) i nizozemska ING Banka s 4,1 posto. Pod egidom 'inozemni investitori' u knjizi dioničara vodi se 35 posto vlasništva MOL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:51