Đuro Đaković Grupa

Gase neprofitabilni dio koji gomila gubitke kako bi se mogli javljati za nove poslove

Đuro Đaković Grupa mogla bi se prijaviti kao voditelj konzorcija za gradnju naftnih spremnika u Omišlju
Radnik u tvornici Đuro Đaković grupe
 Danijel Soldo / CROPIX

Nakon što je krajem siječnja na Zagrebačkoj burzi objavljeno da jedna od kompanija iz sastava Đuro Đaković Grupe postupno prestaje s neprofitabilnom proizvodnjom teške opreme, u pogonima je krenulo napeto prebrojavanje tko će prihvatiti otpremninu, a tko će potražiti mjesto u nekoj od tri perspektivnije kompanije iz grupe.

U Sindikatu metalaca Hrvatske kažu da su neki radnici već našli drugi posao, a ostali su dobro zaštićeni kolektivnim ugovorom i nudit će im se solidne otpremnine. U poslovnu pozadinu odluke ne ulaze, a Jutarnjem listu se javio jedan od nezadovoljnih radnika (podaci su poznati redakciji) koji navodi da su uprave godinama uništavale tvrtku i ugovarale poslove koji su vodili u minus, a nedavno su odbile neke velike ugovore.

Restrukturiranje

Radi se o tvrtki Đuro Đaković Industrijska rješenja u kojoj je trenutačno zaposleno 173 radnika, a nastala je 2015. godine spajanjem tvrtki Proizvodnja opreme, Elektromont i Inženjering. U restrukturiranju je od kraja 2017. godine, a prema aktualnom planu, u njoj će ubuduće raditi samo inženjeri jer u proizvodnji teške opreme, kako stoji u odgovoru koji nam je uputio član Uprave Slaven Posavec, “u kraćem vremenskom razdoblju, bez obzira na postignute napretke, nije moguće preokrenuti trend negativnih rezultata”.

Odluku o gašenju Uprava potkrepljuje podatkom da je taj dio proizvodnje u posljednjih deset godina kumulativno ostvario oko 120 milijuna kuna gubitaka koje je pokrivala “majka” Đuro Đaković Grupa pozajmicama i dokapitalizacijama. Naglašavaju da se aktualna odluka čini kao preradikalno rješenje, ali “propuštanje činjenja dovelo bi u pitanje opstanak ostatka grupacije”.

Proizvodnom halom ipak kruži priča, koja se navodi i u dopisu upućenom redakciji Jutarnjeg lista, da je vodstvo kompanije iz nekog razloga odbilo četiri posla vrijedna čak 500 milijuna kuna, među ostalim spremnika za naftu i akumulatora topline. U Upravi te navode demantiraju i naglašavaju da su ugovarali sve poslove za koje su opravdano mogli očekivati da će biti profitabilni.

- Zadnji natječaj za spremnike za investitora Janaf d.d. izgubili smo 2017. godine, a otad nije bilo novih natječaja za gradnju spremnika. Jedan akumulator topline sagradili smo na objektu TE-TO Zagreb, a sudjelovali smo na natječaju za EL-TO Zagreb koji je investitor poništio krajem prošle godine. Početkom ove godine društvo je donijelo odluku o prestanku obavljanja proizvodnje teške opreme, otkad se u donošenju svih poslovnih odluka, pa tako i sklapanju novih ugovora, Uprava vodi i ovom okolnošću. Tezu o “odbijanju poslova” držimo zlonamjernom i usmjerenom k ostvarivanju pojedinačnih interesa - odgovara Posavec.

Spremnici u Omišlju

Janaf se za novi natječaj za gradnju naftnih spremnika, kako saznajemo, još nije odlučio, a Đuro Đaković Grupa mogla bi se prijaviti kao voditelj konzorcija i nakon što ugasi proizvodnju u Industrijskim rješenjima. Naime, na natječaju iz 2017. za tri spremnika u Omišlju pobijedio je konzorcij King ICT/KFK Tehnika koji je, bez iskustva u proizvodnji i bez vlastitih pogona, okupio druge tvrtke kao izvođače i dobio posao težak oko 240 milijuna kuna. Kako nam kaže Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, ti su poslovi završeni u roku, a priprema se formalno otvaranje.

Odluka o gašenju proizvodnje teške opreme u Đuri Đakoviću trebala bi voditi, poručuju iz Uprave, “rastu marži operativnih rezultata poslovanja grupacije, kao i stabilnosti radnih mjesta radnika grupacije u cjelini te poboljšanja uvjeta rada i poslovanja u svim društvima”. Naglašavaju da će prestanak proizvodnje biti postupan te da će osigurati neometano dovršenje svih započetih poslova.

Još sredinom prošle godine pokrenut je postupak prodaje imovine, hale i proizvodne opreme, kaže nam predsjednik Uprave Marko Bogdanović, ali zasad nisu dobili zadovoljavajuću ponudu. Navodno su među zainteresiranima bile tvrtke Đuro Đaković Montaža (bila je do 2016. u sastavu njemačkog Bilfingera, a sada je opet u domaćem vlasništvu te nije vlasnički povezana s ĐĐ Grupom) i Magma iz Požege.

Država je u Grupi najveći pojedinačni dioničar, a nedavno je kompaniji odobren kredit HBOR-a od 95 milijuna kuna. Među većim dioničarima su investitor Nenad Bakić te mirovinski fond PBZ CO.

Prestaje proizvodnja teške opreme

Đuro Đaković grupa jučer je pojasnila investicijskoj javnosti putem priopćenja na Zagrebačkoj burzi kako je riječ o pokretanju postupka prestanka obavljanja proizvodnje teške opreme u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d., dakle jednog dijela proizvodne djelatnosti u grupaciji Đuro Đaković, a nikako o „gašenju društva“ Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. koje kroz ostatak svojih djelatnosti nastavlja redovno poslovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:34