Plan za rast

Fuzija UniCredita i Societe Generalea ponovo u opticaju: Savjetuje ih Rothschild

UniCredit i SG već bi ušle u fuziju da nije političkih komplikacija u Italiji
Paviljon UniCredita
 Profimedia, Alamy

Neslužbene informacije da je talijanski UniCredit angažirao savjetnike iz Rothschild grupe za eventualno spajanje s francuskom Societe Generaleom (SG), obnovile su najave fuzije dviju velikih europskih banaka, ocjenjuje agencija Reuters.

Podsjećajući da su UniCredit i SG nedavno na više napisa u uglednim svjetskim medijima kako se sprema njihovo ujedinjenje, reagirale objavama kako takvu opciju nisu razmatrale, Reuters navodi kako demanti angažiranja Rotschilda za savjetničke usluge u procesu spajanja zasad nije uslijedio. Agencija se poziva na portal Milano Finanze, koji je objavio kako će UniCredit savjetovati Daniel Bouton, stariji savjetnik u Rothschild grupi i bivši predsjednik Uprave Societe Generalea. Rothschild nije bio u mogućnosti komentirati za Reuters navode Milano Finanzi.

Ako je došlo do angažmana Boutona u UniCreditu, on bi bio drugi visokopozicionirani bankar iz SG-a na dužnosti u UniCreditu. Predsjednik Uprave UniCredita Jean Pierre Mustier radio je u SG-u između 2003. i 2008., a jedno vrijeme bio je član i odbora direktora te najveće francuske banke. Mustier se na čelu UniCredita nalazi od ljeta 2016..

S druge strane, na čelu SG-a trenutno je Bini Smaghi, talijanski bankar koji nije radio u UniCreditu, već u konkurentskoj joj Chianti banci a bio je i član odbora direktora europske središnje banke. Smaghi je u svibnju ove godine izrazio potrebu zajedničkog jačanja francuskog i talijanskog bankarskog sektora, ali nije izrijekom spominjao ujedinjenje banaka ni njihova imena.

U lipnju ove godine je Financial Times objavio kako bi UniCredit i SG već ušle u fuziju da nije došlo do političkih komplikacija u Italiji. No, stvar je prema pisanju FT-a, samo odgođena.

Početkom kolovoza ove godine Jean Pierre Mustier izjavio je kako Europa treba jaku paneuropsku banku, izrazivši uvjerenje kako Societe Generale ima snagu za takvo nešto.

- U idućoj godini planiramo organski rast, ali novi planovi uključuju i razmatranje opcije vanjskog rasta banke – poručio je Mustier. Budući je Bini Smaghi, razrađujući tezu o potrebi zajedničke francusko-talijanske konsolidacije bankarskog sektora, upozorio kako takav projekt uključuje konzultiranje pravila Europske unije, svjetski mediji zaključuju kako UniCredit i SG neće krenuti u spajanje dok se ne uvjere bi li takva megabanka mogla funkcionirati u postojećem zakonskom okviru EU.

U sastavu UniCredita je i Zagrebačka banka, dok je Societe Generale prodao prošle godine prodao Splitsku banku mađarskoj OTP banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:05