Nova prilika za inovatore

Funderbeam hrvatskim startupima omogućava pristup investitorima i novcu iz Azije

Singapurskoj podružnici Funderbeama regulator je odobrio dvije licence za obavljanje financijskih usluga
Vanja Andrić, Ana Marinović, Zoran Birimša i Ratko Knežević, tim iz startupa Omolab i investitor: Dosad su na Funderbeamu prikupili 230 tisuća eura, a oko 50 posto su ulagači iz inozemstva
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Svjetska platforma za prikupljanje novca Funderbeam hrvatskim startupima omogućila je pristup azijskim ulagačima, odnosno njihovom kapitalu, priopćili su iz kompanije. Preciznije, riječ je o Funderbeamu SEE sa sjedištem u Zagrebu kojim, u suvlasništvu sa Zagrebačkom burzom, upravlja grupacija.

Budući da je singapurskoj podružnici Funderbeama regulator odobrio dvije licence za obavljanje financijskih usluga, kompanije i investitori iz te azijske zemlje mogu odmah početi ulagati ili prikupljati novac za hrvatske startupove. Uz to, Funderbeamu će u Singapuru, tvrde, dozvola za upravljanjem tržištem omogućiti da pokrene automatiziranu trgovinu i sekundarna listanja za privatne kompanije, čime se za investitore rješava pitanje likvidnosti, što se pokazalo kao najveći problem ulaganja u startupe te u mala i srednja poduzeća.

- Funderbeamova vizija je postati jedna od glavnih platformi za financiranje rasta i razvoja te trgovinu udjelima globalnih privatnih kompanija. Zbog toga smo se odlučili na uvođenje novog poslovnog modela i tehnologije u usporedbi s dosad poznatim alternativnim tržištima. Veseli nas što nas je singapurski regulator prepoznao i pokazao da vjeruje u našu viziju – kazala je Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama, i dodala kako će "poslovanje na dva kontinenta potvrđuje robusnost platforme i globalnog poslovnog modela.

Funderbeam
Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama

- Nakon širenja poslovanja Funderbeama SEE na Sloveniju i Makedoniju, gdje ćemo uskoro imati i prve kampanje prikupljanja kapitala, razveselile su nas vijesti iz Singapura. Pristup golemom azijskom bazenu investitora spremnih na ulaganja u startup kompanije i mala i srednja poduzeća s dobrim poslovnim pričama dodatno jača i ulogu Zagrebačke burze kao katalizatora rasta hrvatskih kompanija – smatra Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Kroz osam uspješnih kampanja za prikupljanje kapitala na Funderbeamu SEE u Zagrebu, hrvatski su startupi i mala i srednja poduzeća prikupili ukupno više od četiri i pol milijuna eura. Među njima je i solinski proizvođač pametnih klupa Include u vlasništvu Ivana Mrvoša, koji je na platformi kroz dvije kampanje prikupio preko dva milijuna eura. Slijede ga Pivovara Medvedgrad, Sense Consulting, TDA, Omolab, Aspida i Entrio. Globalno, na Funderbeamu je dosad izlistano 39 kompanija s visokim stopama rasta, a registrirano je više od dvanaest tisuća investitora iz čak 122 zemlje svijeta.

Funderbeam
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19