Strateško partnerstvo

Francuska za Australiju gradi 12 podmornica, suradnju potaknuo sukob između SAD-a i Kine

Riječ je o najvećoj australskoj mirnodopskoj investiciji u obranu
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U ponedjeljak su Australija i Francuska sklopile 31 milijardu eura vrijedno strateško partnerstvo, objavio je AFP. U sklopu te suradnje, francuska Naval Grupa u novom će brodogradilištu na jugu Australije sagraditi 12 podmornica za australsku mornaricu, a prva od njih plovit će 2034.

- Podmornice će pomoći u očuvanju australske sigurnosti sljedećih nekoliko desetljeća te će osnažiti odnose između naše dvije zemlje - naglasio je australski ministar obrambene industrije Steven Ciobo.

Riječ je, zapravo, o najvećoj australskoj mirnodopskoj investiciji u obranu, koju je potaknuo trenutni sukob između SAD-a i Kine. Kako javlja AFP, upravo je more koje okružuje Australiju područje sve napetijeg sukoba.

Budući da Kina strahuje za pomorski prolaz koji se pokazao najvažnijim u opskrbi države rudama, mineralima i naftom, odnosno dobrima koje pokreću kinesko gospodarstvo, ta azijska zemlja svojata većinu Južnokineskog mora. S druge strane, Washington smatra da polaganjem prava na more Kina želi ostvariti dominaciju nad malim azijskim državama i postati prva regionalna sila. Stoga se australski vojni analitičari boje da će se sukob proširiti i na australsko kopno i more, a nadaju se da će nove podmornice državi poslužiti kao zastrašujući i odvraćajući čimbenik pri mogućim neprijateljskim akcijama.

Iako su sami pregovori trajali čak tri godine, u obje zemlje vjeruju da je ovo "početak dugoročne suradnje", a Naval Grupa se nada da će partnerstvo potaknuti i druge zemlje kao što su Nizozemska, Indija, Poljska i Brazil na suradnju s njima.

- Potrebno je mnogo povjerenja s obje strane kako bi dvije države podijelile podatke povezane sa suverenitetom - izjavila je francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly pri potpisivanju ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:32