Investicije

Fortenova u pogon pustila novu tvornicu Sarajevskog kiseljaka u Kreševu vrijednu 76 mil kn

Gradnjom nove tvornice na površini od 30.000 četvornih metara, znatno je povećan proizvodni i skladišni prostor Sarajevskog kiseljaka
Fabris Peruško u obilasku nove tvornice Sarajevskog kiseljaka u Kreševu
 Fortenova Grupa

Sarajevski kiseljak danas je u rad svečano pustio proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije, ukupne vrijednosti veće od 20 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76 milijuna kuna).

Gradnjom nove tvornice na površini od 30.000 četvornih metara, znatno je povećan proizvodni i skladišni prostor Sarajevskog kiseljaka, vodećeg bosansko-hercegovačkog proizvođača mineralnih voda i gaziranih sokova, a proširenje kapaciteta i suvremena tehnologija u tvornici, omogućit će Sarajevskom kiseljaku podizanje godišnjih proizvodnih količina te daljnje jačanje tržišnih pozicija kompanije. Tvornica u Kreševu zapošljava 30 novih radnika.

„Ova strateška investicija je početak novoga razdoblja za Sarajevski kiseljak i predstavlja veliki iskorak u strateškom pozicioniranju kompanije na tržištu. U prošloj godini smo u dosadašnjim postrojenjima proizveli više od 120 milijuna litara vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, a brendovi Sarajevskog kiseljaka i Jamnice već sad dominiraju tržištem flaširane vode u Bosni i Hercegovini i prvi su izbor potrošača u tom segmentu na tržištu. Tehnološki iskorak i povećanje kapaciteta u novoj tvornici omogućit će da naši rezultati budu znatno bolji. Time ćemo dodatno osnažiti lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, ali i osigurati polugu za značajnije širenje na nova tržišta. U novoj tvornici trenutno zapošljavamo 30 novih radnika, a s popunjavanjem proizvodnih kapaciteta taj broj će u budućnosti i dodatno rasti. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji i puštanju u rad ove Tvornice, osobito mom prethodniku, kolegi Tomislavu Sliškoviću, kojem ova tvornica predstavlja krunu karijere i sad može mirno u mirovinu“ – izjavio je Davor Čičić, direktor Sarajevskog kiseljaka u povodu svečanog otvorenja tvornice u Kreševu.

Fortenova Grupa
Puštanje u pogon nove tvornice

Renato Pejak, načelnik općine Kreševo naglasio je kako je ovaj događaj od izuzetnog značaja za općinu Kreševo i njene stanovnike jer će otvaranjem radnih

mjesta biti stvoreni bolji uvjeti za opstanak i ostanak mladih u Kreševu, što je prioritetni cilj i zadatak općine. „Kreševo je dobilo jednu modernu, prema najvišim standardima opremljenu tvornicu, na dobrobit cijele naše zajednice, zbog čega sam, kao Načelnik, neizmjerno sretan. Siguran sam da ćemo i ubuduće biti usmjereni na daljnju zajedničku gradnju, zapošljavanje i gospodarski prosperitet te, u konačnici, bolju i sretniju budućnost na ovim prostorima“- rekao je Pejak.

Fortenova Grupa
Nova tvornica Sarajevskog kiseljaka u Kreševu

I Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona je istaknuo kako otvaranje nove tvornice predstavlja još jedan u nizu vrlo značajnih projekata koji se u zadnje vrijeme realiziraju na području Srednjobosanskog kantona. „Vlada SBK je u skladu sa svojim mogućnostima uvijek spremna podržati projekte koji predstavljaju osnovu za dalji ekonomski razvoj kantona. Ovo je još jedna potvrda da privreda u našem kantonu ide uzlaznom putanjom, a svim sadašnjim i budućim zaposlenicima Sarajevskog kiseljaka želim puno sreće i uspjeha u radu“- rekao je Tahir Lendo, premijer SBK.

Tvornica u Kreševu je prva velika proizvodna investicija u Fortenova grupi unatrag nekoliko godina, čijoj je implementaciji krovna kompanija Grupe, zajedno s Jamnicom, dala značajnu podršku. Svečano otvorenje bila je prilika da se nazočnima obrati i Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Fortenova Grupa
Davor Čičić, Fabris Peruško, Tomislav Slišković, Dario Šalić

„Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati svečanosti kojom obilježavamo ovu značajnu proizvodnu greenfield investiciju. Osobno sam jako sretan što upravo s novim ulaganjem obilježavam i dvije godine vođenja ove velike kompanije. Na simboličkoj razini ova tvornica doista predstavlja prekretnicu u našem poslovanju, jer je riječ o prvoj proizvodnoj investiciji Fortenova grupe s kojom, vjerujem, u potpunosti iza sebe ostavljamo turbulentno razdoblje kroz koje smo prolazili. Osobito smo ponosni na otvorena nova radna mjesta jer je to najznačajniji doprinos svakog poslodavca zajednici u kojoj posluje. Uz to, s novim proizvodima koji će izlaziti iz ovih pogona, tvornica predstavlja i razvojni iskorak, a upravo je to ključna strateška odrednica Fortenova grupe. Siguran sam da će i novi proizvodi koji će uskoro izaći iz ovih pogona jednako tako osvojiti potrošače te da je Sarajevskom Kiseljaku dugoročno osiguran stabilan rast i razvoj.“ – rekao je Fabris Peruško tom prilikom.

Proizvodne linije u kreševskoj tvornici predstavljaju posljednja tehnološka dostignuća u ovoj oblasti, koji uključuju najmoderniju proizvodnu opremu i automatsko vođenje proizvodnog procesa. S ciljem povećanja produktivnosti i efikasnosti, svi radnici su prošli posebnu obuku za rad. Shodno tradiciji i praksi Sarajevskog kiseljaka, proizvodni procesi i u ovoj tvornici će se voditi uz poštivanje visokih ekoloških standarda i načela održivog razvoja

Iz ove tvornice na tržište će se uskoro plasirati negazirana prirodna mineralna voda Sara, čije je ime izabrano u skladu s najboljim vrijednostima ove vode, a u narednom razdoblju u tvornici u Kreševu je planirana i proizvodnja aromatiziranih voda i sokova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2023 05:49