Ljestvica za umirovljenike

Evo gdje se najbolje uživa mirovina u Europi: Naši susjedi drže vrh, Hrvatska neloša

U istraživanju Blackotwerfma iza nas, među ostalima, završili Češka i Velika Britanija
 Zoran Kusalo / CROPIX

Finska i Slovenija pružaju najbolje uvjete za uživanje u mirovini među europskim zemljama, utvrdilo je istraživanje Blackotwerfma, multinacionalne konzultantske kuće za financijske usluge.


Hrvatska je u redoslijedu koji je utvrdio Blacktowerfm na 12.mjestu, iza nas su, među ostalim, Češka, Poljska, Slovačka i Velika Britanija, koja je zauzela tek 25.mjesto iako je očekivano trajanje života Britanaca od 81 godine i dva mjeseca među najduljima na Starome kontinentu. No, osim očekivane starosti, u ovome istraživanju rangirani su troškovi života, cijene nekretnina, udio populacije starije od 65 godina u ukupnome stanovništvu i indeks kriminala.


Pema nalazima Blacktowerfma, Hrvatska se ne ističe ni po jednome promatranome kriteriju za privlačan dom umirovljenicima, odnosno nije među deset vodećih europskih zemalja, ali ima uravnotežene pokazatelje koji su je u ukupnome zbiru svrstali u 'gornji dom' na ljestvici od 37 zemalja. Tako, primjerice, troškovi života za hrvatske umirovljenike nose 20 posto ocjene, što je 1,6 posto manje od istoga pokazatelja za Finsku, a sličan je odnos između dviju zemalja i po pitanju cijena nekretnina i indeksa kriminala.
Budući da veliki broj naših građana radi u Njemačkoj i Austriji, nije bez značaja nalaz Blacktowerfma da su te dvije države rangirane na 8. i 9. mjesto po uvjetima koje pružaju za uživanje u mirovini.


Uz Finsku i Sloveniju kvintet europskih zemalja koje pružaju najbolje uvjete za umirovljenički život su i Španjolska, Estonija i Danska. Na samome europskome dnu, prema nalazima Blacktowerfma, je Ukrajina, a na začelju joj društvo prave Rusija (pretposljednja), Albanija, Srbija i Crna Gora.


U donjem dijelu ovoga redoslijeda je i Francuska, na 27.mjestu, zahvaljujući dosta visokoj stopi kriminaliteta i nešto višim troškovima života u odnosu na ostale razvijene članice EU.
Zanimljivo je da su najniži troškovi života za umirovljenike, kako su utvrđeni u ovome istraživanju, upravo u najslabije rangiranim zemljama. Za Srbiju autori istraživanja ističu i kako, uz niske troškove života, ima i najniže cijene nekretnina u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:14