Hitna pomoć za nastavak rada

Europska komisija odobrila državno jamstvo za kredit od 300 mil. kuna Đuro Đaković Grupi

Ta mjera osigurat će toj slavonskobrodskoj tvrtki hitnu potrebu za likvidnošću i omogućiti nastavak poslovanja
Radnik u tvornici Đuro Đaković grupe
 Danijel Soldo / CROPIX

Europska komisija u petak je odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci.

Ta mjera osigurat će toj slavonskobrodskoj tvrtki hitnu potrebu za likvidnošću i omogućiti nastavak poslovanja bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, navodi Komisija. Financijske poteškoće Đure Đaković Grupe nisu vezane uz koronakrizu, nego su joj prethodile, a mjera potpore donesena je u skladu sa smjernicama Komisije o sanaciji i restrukturiranju.

Potpore za sanaciju i restrukturiranje ubrajaju se među vrste državnih potpora koje najviše narušavaju tržišno natjecanje i odobravaju se samo onda kada su iscrpljene sve druge tržišne opcije.

U ovom slučaju Komisija je ocijenila da je državna potpora potrebna kako bi se Đuri Đakoviću omogućio nastavak proizvodnje, dovrši posao iz već potpisanih ugovora i spriječi otpuštanja radnika na strukturno ugroženom području. Komisija također smatra da se potrebe društva za likvidnošću tijekom sljedećih šest mjeseci temelje na razumnim pretpostavkama i da se Hrvatska obvezala osigurati plan restrukturiranja Đure Đakovića u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.

Đuro Đaković zapošljava 794 ljudi i ima razgranati industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju. Temeljna djelatnost tvrtke je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene. Komisija ističe da Đuro Đaković posluje na istoku Hrvatske, području koje ima visoku nezaposlenost i u kojem se otvara malo novih radnih mjesta. Đuro Đaković se našao u poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Naime, ta je tvrtka izgubila stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje. Poteškoće su posljedica i rezanja potrošnje za nacionalnu obranu u posljednjih nekoliko godina.

Zbog svega toga je Đuro Đaković podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visini od 300 milijuna kuna. Vlada je u siječnju donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković potom je posjetio Đuru Đakovića, a tada je potpisan ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo. Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi,

Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:44