Društveno bankarstvo

Erste banka kroz program 'Korak po korak' izravno utjecala na otvaranje 235 radnih mjesta

Programom podrške poduzetnicima početnicima Erste banka dosad je u Hrvatskoj financirala 131 klijenata s 2,5 milijuna eura kredita
Zgrada Erste banke u Rijeci na Jadranskom trgu
 Davor Žunić / Hanza Media

Erste banka je u posljednje tri godine, otkad provodi provodi program društvenog bankarstva "Korak po korak", financijski podržala više od 150 klijenata s 3,8 milijuna eura te izravno utjecala na otvaranje 235 novih radnih mjesta u Hrvatskoj, objavljeno je u utorak iz te banke.

Rezultati druge po redu procjene učinka programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u regiji srednje i jugoistočne Europe, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business, pokazuju i da je 88 posto klijenata koji su pristupili programu potvrdilo da se danas nalaze u boljoj ekonomskoj situaciji.

Programom podrške poduzetnicima početnicima Erste banka dosad je u Hrvatskoj financirala 131 klijenata s 2,5 milijuna eura kredita, a najzastupljenije su pritom uslužne djelatnosti, transport te poljoprivreda.

Kako ističu iz Erste banke, riječ je o posebnoj skupini klijenata, osobama koje se samozapošljavaju odnosno o poduzetnicima-početnicima koji su unutar posljednje dvije godine otvorili vlastito poduzeće, obrt ili obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo.

Cilj programa je poticanje samozapošljavanja i razvoja poduzetništva pružanjem podrške na putu oblikovanja i realizacije poslovne ideje, a uključuje i besplatne online edukacije o relevantnim poduzetničkim temama, savjetovanje i financiranje.

Edukaciju je dosad uspješno prošlo gotovo tisuću poduzetnika početnika, a 96 posto njih je, uz on-line edukaciju, dobilo i individualnu podršku u vidu savjetovanja i mentorstva.

Od početka ove godine Erste banka provodi i program podrške i financiranja neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika te programe partnerstva te je dosad s 1,3 milijuna eura financirala 20 neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika.

Nefinancijska podrška pružena je kroz partnerstvo s EFSE (European Fund for Southeast Europe), Finance in motion te ACT Grupom kroz provedbu dvaju projekata - "Akcelerator" i "U zoni" - za društvene i impakt poduzetnike.

Edukacije je prošlo više 150 polaznika, od čega je na kraju mentorirano 20-tak timova, a petero i nagrađeno prošle godine. Finalisti ovogodišnjeg programa bit će poznati 17. prosinca, najavaljuju iz Erste banke.

"Ekonomski i društveni utjecaj malih poduzetnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika izuzetno je bitan. Iz perspektive Erste banke, podrška održivom poduzetničkom projektu umjesto jednokratnog sponzorstva i donacije, može biti dugoročno rješenje mnogih društvenih pitanja ili situacija. Naime, kroz učinak multiplikatora dolazi do brojnih društvenih i ekonomskih pomaka - od kreiranja novih radnih mjesta, povećanja potrošnje i ponude novih usluga do povećanja kvalitete života. Programima koje provodimo na ovom području želimo kroz društveno odgovorno bankarstvo ubrzati razvoj poduzetnika početnika i neprofitnih organizacija, povećati njihov društveni utjecaj i osnažiti ekosustav podrške u Hrvatskoj", ističe Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno bankarstvo Erste banke.

Inače, program "Korak po korak" zajednički je program svih članica međunarodne Erste grupe, kojem se Erste banka u Hrvatskoj priključila prije nešto više od tri godine.

Cilj programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana.

Dosad je ukupno financiranje diljem regije iznosilo 235 milijuna eura, a više od 19.000 ljudi s financijskim problemima, 7.000 malih poljoprivrednika, 3.100 mikro poduzetnika te 600 društvenih organizacija imalo je pristup ponudi Ersteovog društvenog bankarstva, navode iz Erste banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 13:35