Modernizacija

Ericsson NT potpisao sporazum s Crnogorskim Telekomom vrijedan više od 50 milijuna kuna

Riječ je o suradnji u području radijske pristupne mreže i mobilne jezgrene mreže
Zgrada Ericsson NT, Zagreb
 Produkcija Cropix / Produkcija Cropix

Kompanije Ericsson Nikola Tesla i Crnogorski Telekom potpisale su u srijedu u Podgorici sporazum o suradnji vrijedan više od 50 milijuna kuna, vezanu uz novi investicijski ciklus Crnogorskog Telekoma do kraja 2021. godine, izvijestili su iz Ericsson Nikole Tesle.

Riječ je o suradnji u području radijske pristupne mreže i mobilne jezgrene mreže te drugih značajnih projekata, kaže se u priopćenju.

Radijska mreža Crnogorskog Telekoma bit će modernizirana najnovijim proizvodima i rješenjima iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), koja će podržavati postojeće tehnologije, a također će biti spremna i za nadolazeću petu generaciju mobilne tehnologije.

Navedeni sustav, kako se ističe, nudi vodeće performanse u pogledu ugljikovog otiska uz najnižu potrošnju energije. Ta nadogradnja će građanima Crne Gore osigurati potreban kapacitet i brzine prijenosa za sve zahtjevnije mobilne aplikacije.

Suradnja će u navedenom razdoblju uključivati i nadogradnju mobilne jezgrene mreže Crnogorskog Telekoma najnovijim Ericssonovim softverskim rješenjima što će doprinijeti boljem korisničkom iskustvu. Od projekata, u idućoj godini je istaknut projekt migracije postojećeg sustava operativne podrške na najnovije Ericssonovo rješenje za nadzor i upravljanje mrežom (Ericsson Network Manager) čime će se olakšati brza reakcija na terenu i osigurati kontinuirana visoka kvaliteta usluga korisnicima crnogorskog operatora.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev istaknuo je kako je u zadnje tri godine Telekom investirao preko 250 milijuna kuna u razvoj mobilne mreže.

Ta je tvrtka, kako je kazao, predvodnik procesa digitalizacije u Crnoj Gori i već u ovoj godini tržištu su ponudili koncept 'pametnih gradova' i inovativna sistemska rješenja koja čine život jednostavnijim i kvalitetnijim za građane, a tvrtkama i javnoj upravi omogućava novu razinu efikasnosti.

"Nastavak suradnje s kompanijom Ericsson Nikola Tesla omogućit će daljnje unaprjeđenje performansi naše mreže i budući razvoj NB IoT i 5G tehnologije, kako bi našim korisnicima omogućili pristup još širem spektru suvremenih usluga i tehnologija, a ekonomiji Crne Gore pružili nove razvojne šanse”, rekao je Ljušev.

Predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević izrazila je zadovoljstvo nastavkom dugogodišnjeg partnerstva s Crnogorskim Telekomom. "U skladu s potpisanim sporazumom, mreža našeg kupca će biti još učinkovitija u budućnosti", kazala je te dodala kako je sporazum važan korak Crnogorskog Telekoma na putu prema petoj generaciji mobilne komunikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:58