Energia naturalis

ENNA u Luci Ploče prešla prag od 25 posto, obvezna je objaviti javnu ponudu za preuzimanje

Dodaje se kako će trebati ishoditi suglasnost odnosno odobrenje AZTN-a
ENNA
 ENNA

Energetska i logistička kompanija Energia naturalis (ENNA) izvijestila je u petak o nastanku obveze na objavu javne ponude za preuzimanje Luke Ploče, s obzirom da je transakcijom od 16. siječnja i stjecanjem novih 2.848 redovnih dionica prešla kontrolni prag od 25 posto dionica Luke Ploče.

Kako se navodi u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, obveza je nastala kada je Energia Naturalis transakcijom na Zagrebačkoj burzi od 16. siječnja stekla 2.848 redovnih dionica Luke Ploče.

To je 0,67 posto dionica Luke Ploče, ali kako je ENNA od ranije najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče s udjelom od 24,95 posto tako je nakon nedavne transakcije prešla kontrolni prag od 25 posto.

Naime, stjecanjem 2.848 dionica, zajedno s dionicama koje je ENNA od ranije držala (105.514 dionica), prijeđen je kontrolni prag s obzirom da sada ukupno drži 108.362 dionice, što čini ukupno 25,62 posto svih dionica Luke Ploče s pravom glasa.

Suglasnost AZTN-a

ENNA se obvezuje objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih redovnih dionica Luke Ploče s pravom glasa (odnosno 314.065 dionica) na način i u rokovima koji su propisani zakonom, a sve po odobrenju zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), napominje se u obavijesti koju je Energia naturalis objavila putem Zagrebačke burze.

Dodaje se kako će trebati ishoditi suglasnost odnosno odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), na koncentraciju poduzetnika koja nastaje provođenjem javne ponude.

"Postoji mogućnost da, ako ponuditelj takvu suglasnost ne ishodi, ne bude objavljena ponuda za preuzimanje, osim u slučaju naknadnog ishođenja suglasnosti", stoji u obavijesti.

Energia naturalis je (ENNA) je holding kompanija koja u svom vlasništvu ima 20-ak tvrtki, od kojih su najpoznatije okupljene u PPD grupu (Prvo plinarsko društvo).

Naime, PPD je u listopadu 2014. postao najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče, a nakon što je stekao gotovo 15 posto vlasništva na javnoj dražbi putem Zagrebačke burze (17. listopada 2014.) te još 1,53 posto udjela putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze. U međuvremenu je PPD povećao svoj udio u Luci Ploče na 24,95 posto, a krajem svibnja prošle godine je potpisan ugovor o kupoprodaji kojim je taj vlasnički udio s PPD-a prešao na Energiju naturalis, pokazuju podaci iz objava Luke Ploče na Zagrebačkoj burzi.

Dovršili prvu fazu terminala

Vlasnik i predsjednik Uprave ENNA-e je Pavao Vujnovac, koji je na čelu i PPD-a, a ujedno je i predsjednik Nadzornog odbora Luke Ploče.

Kako navodi na mrežnim stranicama ENNA grupe, tvrtka je u Luci Ploče dovršila prvu fazu izgradnje terminala za naftne derivate, uloživši 170 milijuna kuna.

Uz ENNA, veće udjele u Luci Ploče imaju mirovinski fondovi pa tako, po zadnjim podacima o deset najvećih dioničara objavljenim na Zagrebačkoj burzi, AZ obvezni mirovinski fond ima oko 15,8 posto dionica, a PBZ CO obvezni mirovinski fond 8,2 posto dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 14:27