CEIZ indeks za veljaču

Ekonomski institut izračunao CEIZ i najavio: U prvom kvartalu BDP će rasti 2,8 posto

CEIZ indeks za veljaču ostvario svoju najvišu vrijednost u posljednjih godinu i pol dana
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,8 posto, objavio je zagrebački Ekonomski institut (EIZG) u izvješću o CEIZ indeksu za veljaču ove godine. Navedena procjena za prvi kvartal ove godine, upozorio je EIZG, značajno je poboljšanje u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2,3 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesječju 2018..

- Kretanje CEIZ-a upućuje na to da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost ubrzala u odnosu na kraj prošle godine – ocjenjuje se izvješću EIZG-a, koji je u prethodnoj analizi, za siječanj ove godine, bio rezerviraniji oko rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine, razmatrajući moguću stopu rasta od 2,4 posto.

Kad je u pitanju CEIZ indeks za veljaču, on je, ističu u EIZG-u, ostvario svoju najvišu vrijednost u posljednjih godinu i pol dana.
- U odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost porasla za čak 0,6 indeksnih bodova, što je najveće zabilježeno mjesečno povećanje indeksa još od listopada 2016. godine – navodi Institut.

Svi sastojci CEIZ indeksa porasli su u drugom mjesecu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani posebice, navodi EIZG, turistički dolasci koji su porasli za 20,7 posto te realni prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su zabilježili rast od 13,6 posto. Najmanji pozitivan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači, prema istome izvoru, dala je industrijska proizvodnja koja je ujedno i jedini čimbenik indeksa s padom na međumjesečnoj razini.

Kao pokazatelj kretanja u domaćoj ekonomiji, CEIZ je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZG. Preporuča se kao pouzdanije mjerilo kretanja u ekonomiji jer za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva. Kada CEIZ raste, imamo gospodarski rast, i obratno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:47