U 'Atlantskoj' bez dividende

Dubrovački brodar drugu godinu zaredom dobit od 4,2 milijuna kn odlučio ostaviti u tvrtki

Lani su u tvrtki zadržali dobit iz 2017. od 81,1 milijun, a ove godine 4,2 milijuna kuna
Zgrada Atlanske plovidbe
 Nikša Duper / CROPIX

Objavivši dobit tvrtke od četiri milijuna i 289 tisuća kuna u prošloj godini, Uprava Atlantske plovidbe iz Dubrovnika predložila je svojim dioničarima neisplatu dividende za 2018. i zadržavanje dobiti u tvrtki. O tim i drugim prijedlozima Uprave dioničari Atlantske plovidbe odlučivat će na Skupštini sazvanoj za 14. kolovoz ove godine.

Uprava Atlantske plovidbe predložila je za Skupštinu dioničara čak 15 točaka, među kojima su i prijedlog statuta tvrtke, izvješće Uprave o stjecanju vlastitih dionica i davanje suglasnosti izvršnim direktorima tvrtke za stjecanje vlastitih dionica.

Predloženim statutom Atlantske plovidbe, među ostalim, uvodi se Upravni odbor tvrtke i ograničava na tri člana izabrana na mandat od šest godina, a u njegovoj je nadležnosti, među ostalim, imenovanje glavnog izvršnog i najviše tri izvršna direktora društva. Dubrovački brodar sada vodi peteročlana uprava, od kojih se jedan, Pero Kulaš, trenutni predsjednik Uprave, predlaže u budući Upravni odbor.

Dioničarima dubrovačkog brodara predlaže se davanje ovlasti izvršnim direktorima tvrtke da za račun Atlantske plovidbe otkupljuju dionice tvrtke, ali, stoji u prijedlogu Uprave, ne preko deset posto temeljnog kapitala društva. I prema prijedlogu statuta, temeljni kapital Atlantske plovidbe iznosio bi 418 milijuna i 656 tisuća kuna, a nominalna vrijednost dionice tvrtke i dalje je 300 kuna.

Ako dioničari Atlantske plovidbe podrže prijedlog Uprave o zadržavanju dobiti, bit će to druga godina zaredom neisplate dividende u toj tvrtki. Lani su dioničari izglasali odluku da se dobit tvrtke u 2017. od 81 milijun i 161 tisuće kuna zadrži u tvrtki za pokriće gubitaka iz prethodnih godina.

Najveći pojedinačni dioničar Atlantske plovidbe je Igor Bilbija (10,7 posto dionica tvrtke) koji je predložen u budući Upravni odbor tvrtke. Iza Bilbije po veličini vlasničkog udjela slijede državni Centar za restrukturiranje i prodaju (10,5) te niz pojedinaca ulagača među kojima nijedan nema više od pet posto vlasništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:07