Nova runda otpisa

Država u novoj rundi brisanja duga tvrtki, u zadnje tri godine otpisala 205 milijuna kuna

Prema nalazu revizora za 2018., CERP od tvrtki potražuje 386 milijuna kuna
Mario Banožić,ministar državne imovine
 A.Baranic / Dragan Matic / CROPIX

Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) otpisao je 38 milijuna i 452 tisuće kuna potraživanja prema poduzećima u kojima je zaključen stečaj, procijenivši kako od njih više ne može naplatiti dug.

Riječ je tvrtkama Mungos Razminiranje iz Siska, koje je CERP-u dugovalo 29 milijuna i 762 tisuće kuna, Commeco iz Zagreba (2,5 milijuna kuna duga) te Slanici d.d. iz Šibenika prema kojoj je otpisano potraživanje od šest milijuna i 170 tisuća kuna.

U slučaju Mungos Razminiranja CERP-u su propale kratkoročne pozajmice iz 2010. i 2011. prisilnu naplatu kojih je Centar pokrenuo u proljeće prošle godine. U međuvremenu nad tvrtkom je otvoren i zatvoren stečaj te je brisana iz sudskog registra.

Dok su Mungos Razminiranja i Slanica bili u većinskom ili manjinskom vlasništvu države, Commeco je do brisanja iz registra bila privatna firma i kao takvoj joj je država posuđivala novac. Brisanje duga prema spomenutim tvrtkama prva je takva odluka u mandatu Upravnog vijeća CERP-a koje predvodi ministar državne imovine Mario Banožić.

U prethodnoj odluci brisanja nenaplativih potraživanja, UV CERP-a pod vodstvom tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića u lipnju 2018. poništilo je dug tvrtki Gal iz Zagreba, i Hrvatske industrije ravnog stakla iz Lipika u ukupnom iznosu od 27 milijuna i 312 tisuća kuna. I u tim slučajevima brisan je dug tvrtkama u kojima je okončan stečaj bez mogućnosti da se CERP naplati.

Prema nalazu Državne revizije o poslovanju CERP-a za 2018., Centar ima potraživanja za dane zajmove tvrtkama u ukupnom iznosu od 386 milijuna kuna. Godinu dana ranije CERP je svoja potraživanja za isplaćene zajmove tvrtkama, ustanovama, pojedincima i kućanstvima procjenjivao na čak 701 milijuna kuna, no tijekom 2018. prepolovio je taj iznos.

Do spomenutog 'kresanja' potraživanja CERP-a za dane zajmove, prema nalazu revizora, došlo je, u najvećem dijelu, zbog usklađivanja knjigovodstvenih obveza kupaca dionica od države u privatizaciji poduzeća s stvarnim stanjem otplaćenih obveza.

I tijekom 2017. CERP je otpisao potraživanja prema poduzećima koja su brisana iz sudskog registra u ukupnom iznosu od 148 milijuna i 536 tisuća kuna. Zajedno s spomenutim podacima za otpise u 2018. i u ovoj godini, ukupno je CERP iz svojih bilanci izbrisao potraživanja prema tvrtkama u iznosu od 205 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 10:16