Domaći lanac

Drugi čovjek Peveca: 'Podigli smo minimalne plaće na 5000 kuna'

Ukupni prihodi tvrtke u prošloj su godini iznosili 1.950,000.000 kuna, a porasli su za čak 65 posto
Krešimir Bubalo, član Uprave Peveca

Iza hrvatskog trgovačkog lanca Pevec vrlo dinamičnih je šest mjeseci poslovanja, a o rezultatima tvrtke u tom razdoblju govori član Uprave za financije Krešimir Bubalo.

Kakvi su osnovni financijski pokazatelji poslovanja Peveca d.d. u prvih šest mjeseci ove godine gledani kroz prihode i rashode, ostvarenu dobit/gubitak, EBITDA i ostale bitne pokazatelje? Kakvi su trendovi u poslovanju Peveca d.d. gledani kroz financijske pokazatelje u prvih šest mjeseci ove godine kada se usporede s pokazateljima iz prve polovice prošle godine?

- Ukupni prihodi tvrtke u prošloj su godini iznosili 1.950,000.000 kuna, a porasli su za čak 65 posto, odnosno za 773,5 milijuna kuna, dok je neto dobit porasla za gotovo 480 posto ili 115,5 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu. Sama dobit tvrtke u prošloj je godini iznosila 139 milijuna kuna. Pevec je također prošle godine, prvi put nakon stečaja, isplatio dividendu vlasnicima, i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne dobiti iz 2017. godine.

Što se tiče ove godine, u prvih šest mjeseci bilježimo rast prihoda od 10 posto, rashoda 6 posto, dok nam je bruto dobit porasla za 65 posto. Profitna marža povećala nam se sa 7 na 10,5 posto.

Ove smo godine stekli bonitetni certifikat AAA, bonitetnu ocjenu izvrsnosti koja predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost na temelju financijskih izvještaja za posljednju poslovnu godinu i predviđa sigurnost rada u sljedećih dvanaest mjeseci.

Što je od čimbenika unutar tvrtke i ukupnih ekonomskih kretanja u zemlji najviše utjecalo na postignute financijske pokazatelje Peveca d.d. u prvoj polovici ove godine?

- Tvrtka Pevec kontinuirano prati trendove u maloprodaji, kako u svijetu tako i na domaćem tržištu koje posljednjih nekoliko godina bilježi brojne promjene. Fokusirali smo se prije svega na naše zaposlenike za koje smo pripremili brojne stimulacije u vidu regresa, trinaeste plaće i sl. Smatram da su naš najveći kapital zaposlenici, ulaganje u njih uvijek se isplati jer njihovo zadovoljstvo direktno utječe na produktivnost.

Također smo prilagodili prodajni asortiman, povećali ponudu u brojnim segmentima, a fokusirali smo se i na kupce za koje smo pripremili brojne pogodnosti u sklopu Pevecova kluba vrijednosti. Uz to, svakodnevno radimo na ulaganju u nove prodajne kapacitete, ali i na uređenju postojećih centara.

Koji su najvažniji poslovni događaji obilježili poslovanje Peveca u prvoj polovici ove godine?

- Moram istaknuti kako je za nas jedan od najvažnijih događaja bilo upravo podizanje neto minimalne plaće na 5000 kuna, a plaće u kompaniji u prosjeku su u posljednje dvije godine porasle 12 posto. Samim time postali smo poželjno mjesto za rad.

Tvrtka Pevec ostvarila je i značajan napredak u sektoru nekretnina pa su tako u sklopu naših centara u Varaždinu, Splitu, Rijeci i Koprivnici otvoreni kafići. Ove se godine, osim novog prodajnog centra u Vukovaru čija je gradnja već počela, a otvorenje se očekuje početkom listopada, planira i gradnja dvaju novih prodajnih centara u Vinkovcima i Splitu. Lani je tvrtka Pevec otkupila svoje prodajne objekte u industrijskoj zoni Kukuljanovo u Bakru i Kutini, dok je ove godine kupljen objekt na zagrebačkom Jankomiru, Pevecov najveći i najvredniji prodajni centar u Hrvatskoj.

S financijske strane istaknuo bih da je Glavna skupština usvojila odluku o spajanju dionica kojom je vrijednost jedne dionice povećana s nominalnog iznosa od 100 kuna na iznos od 10.000 kuna, što će nam u budućnosti omogućiti daljnji razvoj.

Kakvi su pokazatelji poslovanja Peveca d.d. u prvih šest mjeseci ove godine kad su u pitanju investicije, otvaranje novih radnih mjesta i odljev radne snage?

- Nakon odlične 2018. Uprava Peveca krenula je s još većim entuzijazmom u 2019. godinu. Uložili smo 29 milijuna kuna u rekonstrukciju centra u Puli, a trenutačno uređujemo naše postojeće centre u Rijeci i na Jankomiru. Uz sve to, valja istaknuti kako smo dovršili kupnju zemljišta u Vinkovcima gdje planiramo graditi potpuno novi trgovački centar.

Što se tiče naših zaposlenika, njihov se broj povećao u prošloj godini te ih sada imamo ukupno 1858. Većina njih dolazi na preporuku, a razvili smo i poseban sustav edukacija, nagrada i stimulansa za postojeće zaposlenike kako bismo ih zadržali, što nam trenutačno omogućava stabilnost i rast. Uzevši sve to u obzir, konačni je cilj Uprave Peveca podizanje prosječne neto plaće na 7500 kuna u sljedeće dvije godine.

Globus 14.8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:27