Restrukturiranje

Dokapitalizacija splitskog Jadroplova: Temeljni kapital povećat će se do 40,9 milijuna kn

Glavna skupština splitskog Jadroplova dala je ovlast Upravi da poveća temeljeni kapital izdavanjem novih dionica
Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova
 Tom Dubravec / CROPIX

Glavna skupština splitskog Jadroplova u ponedjeljak je dala ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljeni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica, te odobri strateškom partneru da te nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Kako se navodi u objavi Jadroplova, dioničari su na glavnoj skupštini odlučili da se prošlogodišnji gubitak tvrtke u iznosu od 34,02 milijuna kuna pokrije iz poslovanja u budućim razdobljima.

Dioničari su također donijeli i odluke koje omogućavaju ulazak strateškog partnera kroz dokapitalizaciju tvrtke.

Tako je Upravi dano odobrenje da, uz suglasnost Nadzornog odbora, u roku od pet godine poveća temeljni kapital za maksimalan iznos od 40,9 milijuna kuna, što predstavlja manje od polovine iznosa temeljnog kapitala u trenutku donošenja odluke na skupštini.

Uz to, donijeli su i odluku o isključenju prava prvenstva dioničara pri upisu novih dionica prilikom odobrenog povećanja temeljnog kapitala, kao i odluku o odobrenju strateškom partneru da može steći dionice bez prava obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Uprava u obrazloženju podsjeća da je "Planom restrukturiranja predviđena privatizacija putem dokapitalizacije kroz pronalaženje odgovarajućeg/odgovarajućih strateških partnera, čime bi se, kroz dokapitalizaciju ili na druge pogodne načine, omogućilo društvu postizanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu, prije svega kroz sanaciju gubitaka, restrukturiranje obveza te ulaganje u imovinu, nužno za opstanak društva i nastavka poslovanja".

Odlukom da se da odobrenje Upravi za povećanje temeljnog kapitala u novcu izdavanjem novih dionica, kako se obrazlaže, "omogućuje se, prije svega, privatizacija, a potom i mogućnost za potencijalne strateške partnere (uključujući i postojeće, manjinske dioničare) ulaska u kapitalnu strukturu društva, što se ukazuje nužnim, obzirom na nisku konkurentnost društva na međunarodnom tržištu, unatoč enormnim naporima koji su poduzeti u svrhu smanjivanja troškova operativnog poslovanja te podizanja razine poslovnih prihoda, a koji napori nisu ostali bez učinka".

Naime, da bi Jadroplov opstao na tržištu potrebna su značajna ulaganja u imovinu te saniranje gubitaka društva, a njegove obveze podmiriti ili restrukturirati. Takve operacije tvrtka nije u mogućnosti postići bez strateškog ulaganja od strane zainteresiranog partnera, po mogućnosti nekoga tko je dobro upoznat s okolnostima i zakonitostima koje vladaju na specifičnom tržištu međunarodnog pomorskog prijevoza, naglašava se u obrazloženju.

Preduvjet za to je privatizacija, pri čemu se navodi da su, s obzirom na brojne dosadašnje pokušaje prodaje Jadroplova, u različitim modalitetima, Uprava i Nadzorni odbor uvjereni kako će se pronalazak strateškog partnera i njegovo ulaganje u tvrtku, najjednostavnije realizirati upravo davanjem ovlasti Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica, budući da je Uprava najbolje upoznata s okolnostima i trendovima na tržištu te je u mogućnosti pronaći najbolju opciju za tvrtku.

Podsjeća se također da je Programom restrukturiranja bila predviđena privatizacija tijekom prošle godine, i to putem dokapitalizacije, ali i da s obzirom na rokove za realizaciju (prvi krug privatizacije u listopadu 2018. godine a drugi u siječnju 2019. godine) taj proces nije ni započeo pa Uprava i Nadzorni odbor smatraju nužnim modificirati model privatizacije i pronalaska strateškog partnera.

Najavljuje se također kako će se na jednoj od idućih glavnih skupština, pod pretpostavkom da se odobri traženo povećanje temeljnog kapitala, dioničarima predložiti i pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala Jadroplova, a radi pokrića gubitaka. Time će se dodatno olakšati pronalazak strateškog partnera s obzirom na to da se bilanca tvrtke očistiti od suvišnih gubitaka, a dioničarski paket koji će biti ponuđen strateškom partneru imat će veći udio pogodan za strateško ulaganje, smatra čelništvo Jadroplova.

Uprava i Nadzorni odbor ističu i kako sve to ni na koji način ne podrazumijeva njihovu namjeru da iz procesa privatizacije isključe manjinske dioničare. Pritom se uz ostalo najavljuje da će Uprava obavijestiti dioničare o planiranim elementima dokapitalizacije te ispitati njihov interes za dodatno ulaganje odnosno sudjelovanje u dokapitalizaciji.

Inače, Jadroplov je u većinskom vlasništvu države koja drži 70,42 posto dionica, dok mali dioničari imaju oko 25,7 posto dionica, a tvrtka raspolaže sa šest brodova za prijevoz sipkih (rasutih) tereta.

Početkom svibnja prošle godine Europska komisija je ocijenila da je plan za restrukturiranje Jadroplova u skladu s pravilima EU o državnim potporama, čime je toj brodarskoj kompaniji odobrena državna potpora od 105,6 milijuna kuna. U troškovima restrukturiranja u velikom dijelu sudjelovat će i sam Jadroplov sa 144,9 milijuna kuna, kroz financiranje na privatnom tržištu i kroz prodaju imovine, navela je tada Komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 20:23